Varkenshouderij

Nieuws

Preferent K.I. levert weer Deense genetica

Lierop - Preferent K.I. meldt op haar site de beschikbaarheid van Deens sperma. Het bedrijf gaat zowel sperma voor de fokkerij als eindbeersperma uitleveren aan haar klanten. Directeur Kor Mast van Preferent K.I. meldt bij navraag dat ze een afspraak hebben gemaakt met de Duitse coöperatieve ki-organisatie Genossenschaft zur Förderung der Schweinehaltung in Ascheberg (GFS).

Klanten van Preferent K.I. bestellen bij Preferent K.I. het sperma voor de fokkerij en het eindbeersperma. Preferent K.I. zorgt voor distributie naar Nederlandse afnemers. GFS factureert rechtstreeks aan deze afnemers.

Adjunct-directeur Meike Friedrichs van GFS bevestigt de gang van zaken. "Wij hebben schriftelijke toestemming van de erkende distributeur Danish Breeders over deze werkwijze. Alles wat Deens is kunnen de Nederlandse klanten van Preferent K.I. van ons betrekken", aldus Friedrichs.

Dat Preferent weer Deense genetica kan uitleveren is opmerkelijk aangezien het bedrijf een conflict heeft met de Deense fokkerij-organisatie DanAvl, onderdeel van de overkoepelende organisatie Danish Pig Research Centre. Preferent K.I. kan sinds begin 2009 geen beren meer kopen in Denemarken. Zij staat bij DanAvl wegens het overtreden van de regels op de 'zwarte lijst'. Kor Mast bevestigt dat Preferent op de zwarte lijst staat maar geeft te kennen dat zij volop bezig zijn om van de zwarte lijst van DanAvl af te komen. "We zijn er ruim een jaar mee bezig, maar dat loopt via gerechtelijke procedures. Ik verwacht dat er dit jaar een oplossing komt." Volgens Mast staat Preferent onterecht op de zwarte lijst. "Omdat wij bovendien altijd open en eerlijk hebben gecommuniceerd over onze werkwijze heeft GFS toestemming gekregen vanuit Denemarken om via Preferent Nederlandse varkenshouders Deense genetica te leveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.