Varkenshouderij

Nieuws 493 x bekeken

OIE gaat Rusland helpen in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

Parijs - De internationale veterinaire organisatie OIE stuurt binnenkort een delegatie naar Moskou. Doel is om de Russen te helpen met de bestrijding van de wijd verbreide Afrikaanse varkenspest. Dit is afgesproken tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

Volgens het Russische ministerie van landbouw zal de OIE zijn kennis en ervaring op het gebied van ziektebestrijding ter beschikking stellen aan de Russische veterinaire organisatie Rosselkhoznadzor. Volgens de OIE is één van de grote problemen die een efficiënte bestrijding in de weg staan de decentralisatie van de veterinaire diensten van de Russische staat. Het ontbreekt aan één centrale organisatie die zegt waar het op staat en wat er moet gebeuren. Directeur generaal Bernard Vallat van de OIE vergelijkt de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest met een oorlog. Het is dan belangrijk dat er één generaal is die de ondergeschikte soldaten eenduidig aanstuurt.

De laatste maanden zijn er geen meldingen van nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Volgens Nikolay Vlasov, directeur van Rosselkhoznadzor, is dit echter tijdelijk. Er is sprake van een seizoenseffect. In de winter is er minder migratie van wilde zwijnen en ook zijn er veel minder transportbewegingen dan in voorjaar en zomer. Verder zouden de maatregelen die het afgelopen jaar zijn getroffen in onder meer de Krasnodar regio resultaat opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.