Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Noord-Brabant kleunt mis bij reconstructie

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant heeft fouten gemaakt bij de afgeblazen verplaatsing van een varkensbedrijf van Oostelbeers naar Netersel. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Bosch in een procedure tussen de gemeente Bladel en de provincie.

Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat toenmalige CDA-gedeputeerde Paul Rüpp verwachtingen heeft gewekt die hij niet heeft waargemaakt; de provincie heeft tegelijkertijd met twee gegadigden onderhandeld over de verkoop van hetzelfde perceel; en de provincie heeft ten onrechte een schadevergoeding afgewezen.

De betrokken varkenshouder had zijn oog laten vallen op een te koop staand bedrijf in het landbouwontwikklingsgebied.  De varkenshouder viste achter het net, omdat de provincie met twee gegadigden tegelijk in onderhandeling was en de ander het bedrijf kreeg.

Een ambtenaar maakte gedeputeerde Rüpp attent op de situatie van de varkenshouder, herinnert Rüpp zich. Hij ging persoonlijk op bezoek bij de varkenshouder om het goed te maken. Rüpp beloofde dat hij zich maximaal zou inspannen om het bedrijf naar een landbouwontwikkelingsgebied te verplaatsen. Hij deed daarbij de suggestie voor een specifieke locatie, waar op dat moment nog geen bedrijf was. De boer kocht die grond, maar kreeg uiteindelijk geen toestemming om te bouwen.

Rüpp, nu bestuursvoorzitter van Avans Hogescholen, zegt dat hij een goed woordje voor hem heeft gedaan bij de gemeente. Hij heeft ook gesuggereerd om in een nabij gelegen landbouwontwikkelingsgebied grond aan te kopen. "De varkenshouder was een voorbeeld van een nette ondernemer die vooruit wilde, maar vastliep in de procedures. Ik wilde hem helpen, maar ik kon niet treden in de procedures van de gemeente. Hij liep zelf een ondernemersrisico door grond aan te kopen."De commotie rond de megastallen in de provincie achterhaalde de toezeggingen van de gedeputeerde. Provinciale Staten haalde een streep door alle nieuwe vestigingen, waardoor de varkenshouder opnieuw achter het net viste.

De rechtbank zegt dat de provincie geen rekening heeft gehouden met de belangen van de betrokken varkenshouder. De gemeente Bladel heeft de kwestie met de varkenshouder inmiddels afgekaart voor een bedrag van ongeveer een half miljoen euro. De provincie wil aan dat bedrag niet meebetalen.

De rechtbank heeft de zaak terugverwezen naar de provincie die een nieuw besluit moet nemen over het verzoek om schadevergoeding door de gemeente Bladel.

Eén reactie

  • anton1937

    Deze uitspraak van de rechtbank is een gevolg van het ondoordachte beleid van enkele statenfracties. De VVD en de PVDA in de staten gedroegen zich als een kwispelhondjes en namen als coalitie partner afstand van eerder ingezet beleid. Niet fraai, maar nu blijkt ook juridisch fout beleid. De financiële schade die zal wel weer door de Brabantse belastingbetaler moeten worden opgebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.