Varkenshouderij

Nieuws

NVV-referentieprijs blijkt een handelsprijs

Haarle - De NVV-referentieprijs voor biggen blijkt in feite een handelsprijs te zijn. De verklaring hiervoor is het feit dat de NVV de notering in de eerste week van januari heeft gecorrigeerd met €4,00.

De uitleg van de NVV is een correctie van de toeslag in de notering. De NVV-notering was volgens de definitie van de NVV een nettoprijs voor een big van 25 kilo, koppelgrootte 200 stuks, exclusief btw en zonder toeslagen. Vanaf 1 januari geldt een koppelgrootte van 300 stuks.

Lid van de noteringscommissie Willy Wolfkamp deelt mee dat de commissie vanuit het landelijk bestuur de vraag heeft gekregen om de hoogte van de referentieprijs eens goed te gaan monitoren. We kwamen erachter dat er in de praktijk toch behoorlijke toeslagen op de NVV-referentieprijs werden betaald”, aldus Wolfkamp. De NVV bepaalt de notering op basis van ingestuurde gegevens van leden van de NVV en marktverwachtingen van de noteringscommissie. Het blijkt dus dat de boereninformanten geen marktconforme prijs beuren voor de biggen. "Op alle noteringen worden dus toeslagen betaald en het blijft natuurlijk een steekproef.", aldus Wolfkamp.
Varkenshouders die handelen op de NVV-referentieprijs moeten nu in gesprek met elkaar om de €4,00 toeslag, die nu in de notering zit verwerkt, uit te onderhandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.