Varkenshouderij

Nieuws 4887 x bekeken 15 reacties

NVV-commissie: biggennotering zo hoog mogelijk

Doetinchem – De geheime noteringscommissie van de NVV is er op uit een zo hoog mogelijke notering voor de biggen af te geven.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is nauw betrokken bij de totstandkoming van de notering. Dat beeld komt naar voren uit de e-mails van Theo Duteweerd, voorzitter van de noteringscommissie, aan zijn commissieleden. De e-mailberichten zijn in het bezit van de redactie. Uit de e-mails wordt bovendien duidelijk wie er zitting hebben in de commissie.

Vleesvarkenshouders Peet Berntsen en Raymond van de Wetering, die sinds afgelopen zomer namens een groep vleesvarkenshouders ageren tegen de NVV-biggennotering, zien in de uitgelekte gegevens hun gelijk bevestigd, namelijk dat met de notering vooral de belangen van biggenproducenten worden gediend.

Peet Berntsen stelt verder over harde bewijzen te beschikken dat de totstandkoming en aanstelling van de noteringscommissie in strijd zijn met de statuten van de NVV. De groep heeft juridisch advies ingewonnen en overweegt voorzitter Wyno Zwanenburg juridisch aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Leden van de noteringscommissie zijn vanaf juli 2011 Willy Wolfkamp, John Bull, Ton Kroes, Martin Marsman en Raymond te Lintelo.  Raymond te Lintelo en Theo Duteweerd zijn vleesvarkenshouders. De anderen zijn vermeerderaar of hebben een gesloten bedrijf met een overschot aan biggen. Wolfkamp en Bull zijn binnen de NVV afdelingsvoorzitter, respectievelijk van afdeling Salland en het rivierengebied. Te Lintelo was tot vorige maand afdelingsvoorzitter regio Twente. Te Lintelo is in september uit de commissie gezet. Vleesvarkenshouder en DB-lid Frank Donkers werd zijn opvolger.

De notering komt tot stand via telefonisch overleg met elk commissielid individueel. Commissievoorzitter Duteweerd belt de leden om hun marktvisie en hun voorstel voor de prijsontwikkeling te horen. Na een inventarisatie stelt Duteweerd alleen of samen met Zwanenburg de prijs vast. De voorzitter mailt zijn bevindingen en conclusies door aan de commissieleden. Commissieleden weten van elkaar niet wat hun advies is. Wyno Zwanenburg heeft in een aantal gevallen rechtstreeks inbreng gehad als extra lid van de noteringscommissie; in andere gevallen heeft hij samen met Theo Duteweerd het laatste woord en wordt de notering door hen gezamenlijk vastgesteld. Wyno Zwanenburg heeft naar buiten toe altijd ontkend dat hij betrokken is bij de vaststelling van de notering.

Peet Berntsen hekelt de rol van Wyno Zwanenburg.  “Hij heeft in de krant gezegd dat hij niet betrokken is bij de totstandkoming van de notering. We zien nu dat dat gewoon niet waar is. Hij is er heel nauw bij betrokken. Het is gewoon een corrupt zootje dat elkaar de hand boven het hoofd houdt.”

Wyno Zwanenburg was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Jammer dat er zoveel commotie is om een biggenprijs waarop je helemaal geen zaken hoeft te doen als je dat niet wilt. Blijkbaar gaat het er alleen maar om, om een aantal personen of een hele organisatie in een kwaad daglicht te stellen. Triest.

 • HollemanAam

  Waarom geen reactie van de 'dissidenten' omtrent de vleesvarkensnotering? Zijn zij niet in de gelegenheid geweest inbreng te hebben in nieuwe inzichten en visies voor toekomstige prijsbepalingsmethoden/modellen? Daar bleef men volledig in gebreke. Bijzonder kenmerkend gedrag van de heren. Men lijkt gefrustreerd en etaleert alleen maar hun eigen onvermogen.
  Te Lintelo doet voorkomen veelal te spreken volgens zijn regionale werkgroep dat blijkt echter meer zijn eigen woord en gedachte te zijn. Ja, zo ondermijnd een voorzitter de democratische regionale inbreng. Is zijn terugtrekking als regiovoorzitter derhalve wel de reden de biggenprijsnotering of heeft hij gezichtsverlies geleden binnen zijn eigen regiobestuur? Heeft hij vertrouwlijke informatie gelekt? Onbehoorlijk bestuur derhalve, schandalig gedrag als dit zo mocht blijken te zijn. Daarmee negeert hij juist alle omgangs- en gedragsvormen. Deze heren schoppen alleen maar....sneu, niets meer of minder.
  De regionale inbreng is bijzonder sterk, krachtig, oprecht en eerlijk. Het staat of valt juist met de mensen, met voelsprieten, in het veld. NVV houdt je rug recht voor de totale sector! Daar stonden en staan jullie voor. Jullie inbreng omtrent het verdienmodel, Aujeszky-gelden, mestbeleid is belangenbehartiging. Bij een verdienmodel hoort het durven inbrengen van prijsverwachtingen, een basis van de kern als belangenbehartiging.

 • leftturn

  wat een onzin dit commentaar op de klokkenluiders. de vleesvarkensnotering is een wassen neus, hier worden geen 1000 varkens in de week op verhandeld. afschaffen dus! beide zgn dissidenten hebben tot in den treuren getracht binnen het bestuur een stem te krijgen en duidelijkheid te krijgen omtrent de biggennotering en de tot stand koming. nu blijkt dus dat de vermoedens omtrent de notering 100% juist zijn en de reactie is om de dissidenten nog een schop na te geven?? dan heb je meer dan 1 kilo boter op je hoofd. als vleesvarkenshouder en nvv lid ben ik dus gedurende jaren door mijn eigen organisatie met een notering voor de gek gehouden.
  hiermee wil ik overigens niet zeggen dat de notering altijd onjuist is, alleen in de zomermaanden moeten we blijkbaar de vakantie van de heren van de commissie betalen. de nvv mag best als eerste naar boven en als laatste naar beneden met de prijs, maar er kan geen 2,5 euro voor 2 maanden tussen zitten.
  nu is het echt tijd om volledige openheid van zaken te geven, anders zijn er na uitbetaling van de aujeszky gelden geen vleesvarkenshouders meer lid.

 • bosboomfrank

  Een beetje journalist trekt ook na wat hij schrijft. Als je de NVV biggen prijs vergelijkt met de weserems blijkt dat het verschil in januari 2012 €4 was en nu januari 2013 €8 verschil in het voordeel van de weserems. Het lijkt mij dat als een journalist dit niet ziet, hij zeer ongeloofwaardig overkomt en dan twijfel ik ook over de rest van het verhaal. Dat te Lintelo vertrouwelijke info prijs geeft zegt genoeg over hem.

 • joannes

  En alles of een advies prijs bindend is voor een transactie! Onzin natuurlijk! Bij gebrek aan prijsinformatie ¨willen¨velen een richtprijs voor hun eigen transacties. Zo´n commissie kan nooit neutraal en objectief zijn. Met de participanten zijn er tegengestelde belangen vertegenwoordigd die in een min of meer,gebalanceerde prijs zou moeten resulteren. Beinvloeden van elkaar en politiek spelen hier een natuurlijke rol en Emails of gesprekken zijn niet meer dan logisch. Diegene die hier een soort fraude uit destileert is onzinnig bezig. Geen bedrijf is verplicht de ¨advies¨prijs te gebruiken in zijn onderhandelingen met kopers of verkopers en iedereen kan informatie vergaren.

 • info389

  Durf te wedden dat de 'dissidenten' niets meer meer met de NVV te maken willen hebben en uit principoe hun Aujeszky geld weigeren......
  Of kunnen ze dit anoniem ontvangen?

 • kalkar

  Triest, maar ik heb dit altijd al gezegd, Wyno fokt biggen, dus is het niet zo moeilijk allemaal. Werkelijk iedereen is tegenwoordig corrupt. Ik zeg bij deze bekende druppel als trouw lid mijn lidmaatschap aan de N.V.V op. En, in mijn verdere leven zal ik nooit, maar dan ook nooit iemand meer vertrouwen. Dit woord moet in de Nederlandse taal maar geschrapt worden. Bedankt Wyno, voor al het vertrouwen die ik ook in jou altijd heb gehad.

 • brabantsduitserke

  wat een een geklets allemaal de nederlandse mesters moeten er maar vast aan wennen
  dat ze binnen afzienbare tijd de biggen op nord-west moeten gaan betalen. de nvv
  notering staat eigenlijk te laag als je het mij vraagt trouwens iedereen is toch vrij
  om te bepalen waarop hij inkoopt. doe het dan op dpp mesters,of zijn die niet tekoop voor grote koppels. dat is nou markt vraag en aanbod. straks zijn er nederland geen kleine koppels meer en betaald de nederlandse mester net zo
  veel voor de biggen als een duitser. doet hij het niet dan krijgt ie geen biggen meer.

 • koenschutte

  Ben geen NVV lid, want woonachtig in Duitsland, maar wil hier toch wel wat over kwijt:
  Vergeet niet dat een Duitser vaak grondgebonden is, om uberhaupt een bouwvergunning te krijgen etc, en daardoor indirect ook wat meer kan en wil uitgeven voor een big. Vooral als een big totaal in orde is en hem dat dan weinig arbeid en energie, dierenartskosten etc kost. Zeker omdat aan het eind aan de slachthaak door de grondgebondenheid dan de opbrengsten belastingtechnisch ook anders liggen. En het big de akkergewassen omzet in vlees en goede mest, waardoor de akkerbouwtak ook beter renderen kan, is er een extra reden om een wat duurder big, wat goed bevalt, ondanks de prijs toch op te leggen ipv een lege afdeling.
  Hier ligt nog wel een mooie opgave voor de pure mesters in NL. Misschien liggen gesloten systemen in NL dan meer voor de hand. Of toch grondgebonden worden, waar mogelijk. Of puur fokken voor Duitsland en dan met een restbiggen meststal. Dan is zo´n discussie zoals nu over de NVV biggennotering totaal overbodig. Vergeet verder niet dat de NVV veel goede dingen voor de TOTALE varkenshouderij onderneemt de laatste jaren!

 • reiziger

  wat een misser van de optichters van varkens vandaag (raymond van de wetwering) doel alleen maar positieve geluiden in de pers en eenheid in de sector nouw zijn uiteraad dit de mensen die de eenheid zonder enige reden afbreekt
  fijten op een rij
  nvv prijs was prijs inc toeslag na prijs monitoring
  fijten laaste 5 jaar
  nvv tov nw verschil
  2008 E 42.15 E 41.99 E +0.16
  2009 E 46.06 E 46.10 E -0.04
  2010 E 41.21 E 41.19 E +0.02
  2011 E 39.29 E 42.50 E -3.21
  2012 E 45.88 E 52.17 E -6.29

  conclusie na wegvallen prijsmonitoring in 2011 prijs met E 6,- te laag genoteert
  ik denk dat wino nog een factuur moet sturen naar rymond voor verichten dienst extra voordeel goedkopen biggen Ps wino heeft geen belang bij de nvv biggen prijs
  biggen vermarkt hij toch op de duitsen nw notering mvgr
  wereldburger op toertocht

 • mtssteentjes1

  Wereldburger je vergeet even de overgang van Weser Ems notering naar Nord West notering (+2 euro in 2011) en dat de nvv notering per 1-1-2012 ex btw is geworden. Zo verkeerd is de NVV notering dus niet.

 • reiziger

  mtssteentjes je vedraait de fijten van weser ems naar nord west ging gepaart met een toeslag koting van - E 2,- op de nw dit wat weg tegen de verlaging van de nvv
  notering per 1-1-2012 van inc naar ex btw dus de -E 6,- te weingig toeslag blijft een feit

 • lemmers

  Waar blijft Wyno Zwanenburg met zijn reactie ???

 • johannetje

  toch maar weer naar LTO.

 • lamano

  wat doet een gezond Tempo big met circo +myco nu op de markt ? 55euro?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.