Varkenshouderij

Nieuws 48 reacties

Hoofdrol varkenshouder bij voorkomen staartbijten

Wageningen - Hokverrijking is cruciaal om staartbijten bij varkens tegen te gaan. Het allerbelangrijkste is echter de rol van de varkenshouder, dat zegt Marc Bracke onderzoeker van Wageningen UR op het digitale kennisplatform VarkensNet.

De varkenshouder maakt het verschil, stelt Bracke. Hij is ervan overtuigd dat geschikt afleidingsmateriaal noodzakelijk is om problemen met staartbijten op te lossen. Een varkenshouder moet dit afleidingsmateriaal wel willen toepassen. Afleidingsmateriaal werkt volgens Bracke preventief, maar helpt ook bijtgedrag te remmen als het reeds mis is gegaan.

Bracke ziet staartbijten als een systeemgebonden ziekte. Volgens hem biedt niet couperen van staarten een kans voor de varkenshouderij voor een nieuw concept. Als voor beeld noemt hij een rondeelstal voor varkens.

Laatste reacties

 • Snel

  wageningen een keer op kop houden,kijken of er ook nog een goeie onderzoeker uitvalt.

 • joannes

  Wanneer het ideaal vooruit loopt op de praktijk, krijg je onderzoekers die met alle middelen proberen, wat krom is, recht te praten. Laat eens een neutrale varkenshouder aan het woord die die middelen met succes heeft toe kunnen passen! Ik denk dat die niet te vinden is! Of het is er één die commissie vangt van de leverancier van die speeltjes. Want integriteit is schaars en wordt onder de onderzoekers ook steeds schaarser! Politiek en Aktiegroepen zijn degene die de populariteits prijzen uitdelen tegenwoordig en het voorbeeld daarvan is die Rondeelstal waaraan gerefereerd wordt!

 • somporn

  Gezond verstand ontbreekt bij de mensen van de universiteit en zijn compleet het contact met de werkelijkheid verloren.
  Hoelang zal het nog duren voordat ze weer terug op aarde zijn met beide voeten op de grond.

 • w v gemert

  De beste stuurlui staan aan wal. Nog een paar van zulke publicaties bartens vol aannames en gedachtes en van ik verwacht, en wij hebben het aan onze broek hangen een coupeer verbod.(alvast bedankt Bracke ) Ik stel voor dat Wageningen niets meer publiceert totdat er een eerlijke verdeling van de marges is gerealiseerd in de kolom.(doe hier iets aan ) De meeste onderzoeken veroorzaken een kostprijs verhoging voor de primaire producent. Het is niet sociaal om dat deel van de kolom met de afgelopen jaren een negatieve marge verder op extra kosten te jagen. Wat mij betreft is de maat vol.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • keesscheep

  In Duitsland al een project 'Ringelschwanz' en in Nederland een project ''Krulstaart'. Positief kijken naar verandering, kachels op kolen stoken doen we ook al lang niet meer.

 • varkenshouder1

  Dat kan Kees, maar ik ben het wel met van Gemert eens. Innovatie Okè, maar Wageningen loopt teveel voorop zonder dat onderzoeken afgerond zijn. Kijk ook maar naar het Prodromi concept. Wat mij betreft goed maar er zal wel voor betaald moeten worden. Zolang dat laatste niet vaststaat moet Wageningen terughoudend zijn met publicaties. We zijn nu ondertussen genoeg genaaid !!!

 • BoB de Bakker

  Dus, als er niet extra betaald wordt mag je dieren mishandelen?

 • varkenshouder1

  Worden ze mishandeld dan ?????

 • w v gemert

  Bob de Bakker.
  Wat een asociale opmerking hij is te laag om verder op te reageren,beneden de fatsoen norm.

 • Klaverweg

  als willie weer eens nvv voorzitter zou willen worden,duidelijke taal en standpunten,eerst een goeie boterham en dan praten we verder en niet andersom

 • BoB de Bakker

  @varkenshouder1 en Willy van Gemert, hoe omschrijf je dan ingrepen bij een dier die niet noodzakelijk zijn? Ik ben zelf zeugenhouder geweest maar had 20 jaar geleden al een hekel aan tandjes knippen en zeker aan staarten couperen. Maarja, ik wist toen niet dat het ook anders kon.

 • joannes

  @Bob de Bakker, wil populair doen met die 1 dimensionale opmerkingen die gespeend van elk denkvermogen, na papagaait wat WD en PvdD willen doen geloven. Willen doen geloven in opdracht van allerlei schimmige donateurs die een stel acteurs, beroeps lawaaimakers, de publieke opninie laten masseren. Natuurlijk om er aan die andere kant beter van te worden. Hetzij de vegetarische, hetzij de industriële, hetzij de media, hetzij....... velen hebben en kunnen belanghebben bij het boeren ¨bullyen¨! De democratische politiek is uit gevonden om krachtenvelden te balanceren en inmiddels zijn we zover dat de politiek actief gebruikt wordt om ¨belangen¨ op de voorgrond te duwen voor ¨speciale¨ belangen groepen.

 • W Geverink

  Bij staartbijten zijn een dozijn of meer factoren en of combinaties daarvan van invloed. Het probleem is dat er meestal geen vinger te leggen is op het waarom ze beginnen met bijten. Niet couperen kan jaren goed gaan maar als er een keer stront aan de knikker is en ze beginnen te bijten kan het ook meteen geweldig uit de hand lopen. Er zijn mensen die denken dat met stroo en speeltjes alles op te lossen is maar vele jaren geleden toen er kettingen ed in de strohokken hingen stonk het er tegelijkertijd ook naar hertshoorn olie. Het ligt dus iets ingewikkelder.

 • BoB de Bakker

  Ik verwijt niemand iets, de boeren werden gestimuleerd om de produktie te verhogen maar de boeren zijn het gewoon gaan vinden om dieren niet te accepteren zoals ze geboren zijn. Over staarten couperen mag je niets eens discusieren, blijkt nu. Vindt u het dan gek dat er in de maatschappij een tegenreactie komt.

 • w v gemert

  Onderzoeker Bracke stelt de varkenshouder maakt het verschil. M.a.w. als je varkens gaan staart bijten ligt het aan de varkenshouder, ben dan ineens duidelijk en schrijf dat dan direct op. Dit is Wageningen onwaardig of heb ik nog te hoge verwachtingen van deze unversiteit?

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Willy van Gemert, Joannes, cputten, snel, varkenshouder1 en somporn,

  Ik heb weinig met Wakker Dier. Ik slaap juist heel veel hier!
  Mijn togje schrok ik telkens leeg. Ik groei als bakkersdeeg.
  U bent mijn broodheer. Ik heb u nodig, maar u mij evenzeer.
  Daarom is 't belangrijk dat u heel goed weet: zonder krulstaart ben ik niet compleet.
  Bedaar! Bedaar! En vlieg mekaar niet in het haar!
  Ga liever varkens voeren, en maak van uzelf geen plofboeren!

  Knor knor knor, ik kruip nu weer lekker in het stro, hoor.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Oorbijten wordt voor 90% veroorzaakt door de samenstelling van voer. We hebben zelfs 75 % van de biggen met kapotte oren gehad.Door de samenstelling van voer te veranderen werd dit in twee weken 0%.Alle andere omstandigheden van de 3 verschillende huisvestingssystemen is niets aan veranderd.Dit probleem is vaker dan een keer voorgekomen en steeds op dezelfde manier opgelost.Welk huisvestingssysteem je ook hebt,altijd zul je tijdelijk te maken krijgen met oorbijten.Als de biggen dan ook nog staarten hebben zal dit tot een grote welzijnsramp leiden. Een onderzoeker is helaas vaak geen boer Een boer die het probleem ziet evalueert en verbetert is pas een onderzoeker.Ons motto is optimale welzijn is geld verdienen en dat bereik je niet met speeltjes

 • BoB de Bakker

  @ W van Gemert, iedereen maakt foutjes maar als de varkenshouder huisvesting en voeding voor elkaar heeft ligt het niet aan de varkenshouder maar aan het systeem van varkenshouden. Ik kan het weten, ik heb jarenlang veel te veel varkens in een klein schuurtje gehouden.

  Wanneer uw kind nagelbijt verwijdert u toch ook niet de nagel of in het ergste geval direkt na de geboorte de vingertjes amputeren!

 • W Geverink

  Beste Bob als je kind jou nagels bijt kun je hem of haar een muilkorfje opzetten.

 • joannes

  @BoB de Bakker, jij als tevreden, gestopte varkenshouder, met de ervaring van die kleine antieke schuurtjes met minder regels en teveel varkens op de vierkante meter trekt jezelf een beetje te grote jas aan! Denk je nu echt dat jij weet wat er nu nodig is om die varkens niet elkaars staart af te laten kluiven? Als de onderzoekers nog aan het zoeken zijn met allerlei theorieën: Als voorbeeld hierbij wat leesvoer 1) <>

  2) <>

  Datzelfde geldt natuurlijk voor die over enthousiaste @Knorrie waarschijnlijk de pseudoniem van @Gerard Groot Koerkamp, die verondersteld dat dat aan elkaar kleuven een voer probleem, gebrek, zou kunnen zijn. Wanneer dat 1 op 1 waar zou zijn, zou dat toch allang binnen de sector en de kennis centra bekend zijn. Het zijn hypotheses, als zovele, die de ronde doen maar nog steeds weerlegt worden. Boeren hebben het meeste belang bij het voorkomen en zullen
  proberen wat ze kunnen proberen, tot er een oplossing is. Maar boeren zullen nooit de taak van onderzoekers overnemen! Daarvoor biedt de markt te weinig marge! En.... onderzoekers worden betaalt voor resultaten, en niet voor hypotheses in de lucht gooien om de verantwoordelijkheid bij de boeren te leggen.

 • jordi 1455

  Het is overduidelijk dat WD en de PVDD vaak bij het verkeerde eind hebben en dat is bij deze keer ook. Zij hebben geen ervaring met vee en laat staan de varkens een varkensboer wel die ziet de varkens elke dag en kan zien als hij iets heeft veranderd hoe het gaat en als het niet gaat draait hij het weer terug. Varkenshouders hebben helaas weinig financiele ruimte om te gaan experimenteren. Het probleem is dat er veel mensen zonder verstand er mee gaan bemoeien zoals WD, PVDD en de overheid. Op sommige vlakken kun je niet zonder praktijkkennis wetten voorschrijven. In den haag en brussel doen ze dat wel en meestal werkt het averechts uit en wordt het een chaos. Indien er praktijkkennis is het de vraag dat ze die ook gebruiken. ook al kan het op papier zo mooi klinken in de praktijk kan het wel eens vies tegenvallen.

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Joannes, @Willy en @c.putten1,

  Er was eens een oude Wageningse econoom,
  Die had een hele mooie droom.

  Hij zou de wereld voeden,
  En daarvoor moest ie heel veel beesten hoeden.

  Hij wende zich tot de boer en tot de politiek
  En zei: ‘Jullie zijn eigenlijk ziek’.

  Jullie lijden aan bijgeloof en empathie,
  Maar ’t is een betere toekomst die ik zie.

  Van nu af aan bekommer je je alleen om geld
  Dat is echt het enige dat telt.

  De jaren gingen voorbij.
  En vooral de burgers en de supers werden blij.

  Alleen de boer die bleef maar klagen,
  Dat ie het financieel toch echt niet meer kon dragen.

  Hij wil nu eerst extra marge en subsidie
  Want anders kan ‘t nie.

  Maar ik zie jullie liever strijden voor ‘t gemeenschappelijk belang,
  Want dat Wageningse dogma, dat geldt nu al veel te lang.

  Het is de nagel aan onze kist.
  Ik wou dat u dat ook eens wist.

  Knor, knor, knor.

 • joannes

  Knor, Knor, @Knorrie

  Als in een kinder boekje
  Een schrijverstalent in een hoekje

  Een hoekje waar het fijn dromen is
  En dromen zijn niet mis

  Om publiek te bekoren
  Door dromen te laten horen

  Maar dromen blijven dromen
  Wanneer onderzoekers blijven dromen

  Knor Knor

 • John*

  varkens krijgen te vreten
  wat wij ,mensen, niet willen eten

  door wat wij varkensboeren doen
  wordt dit goedje omgezet in vlees en poen

  daarnaast produceren onze varkens prima mest
  hierdoor groeien nieuwe voedsel gewassen het best

  de mens heeft hiervan weer eerste keus
  en het varken krijgt de rest....

  Wat ik hiermee aan wil geven is de rol van het varken in onze samenleving: het varken krijgt een risicovoller voedselpakket en maakt daarmee de voedselkringloop weer gesloten.. dit in combinatie met het huidige houderijsysteem betekent dat het varken dat met zijn staart moet bekopen.

 • John*

  is varkenshouden voor de maatschappij wenselijk: JA
  is varkens voeren voeren met hoogwaardige voeding voor de maatschappij wenselijk: NEE
  is het verstandig om het houderijsysteem te veranderen zonder aanpassingen aan voeding: ZINLOOS

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Joannes,

  Zijn alle dromen dan bedrog?
  Als ik op het beton wakker word, dan knor ik nog.

  Toch lig ik veel liever in het stro.
  Jou dromen gaan over money-money, bro!

  Ga je naar de Rabobank voor meer krediet,
  Dan liggen overvolle hokken in ’t verschiet.

  Van de stress gaan wij dan bijten.
  Het zou die graaiers moeten spijten.

  Ik draai me nog eens lekker om.
  Ik vind dromen over geld maar stom.

  Knor, knor, Oink.

 • alco1

  Knorrie, is er bij jouw enige kennis van hoe hoe werkelijk toegaat op een varkensbedrijf?

 • Mozes

  Knorrie, je legt het probleem op de verkeerde plaats.
  We leven in een markteconomie waar de vraag leidend is en het aanbod volgt. Het koopgedrag van jou en andere consumenten is gericht op fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs. De boer kan niets anders dan deze eisen volgen. Wil een boer rekening houden met andere waarden dan zal de consument eerst bereid moeten zijn om op basis van die andere waarden te kopen. Het koopgedrag van jou en andere consumenten bepalen de manier waarop voedsel geproduceerd wordt.
  Het zou mij als boer een lief ding waard zijn wanneer jij, Knorrie en andere consumenten in jullie koopgedrag mij ruimte zouden willen geven voor andere waarden dan alleen fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs.

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Alco1, @Mozes
  Mijn leefwereld is beperkt.
  Dat hebt u heel goed opgemerkt.
  Het echte varkensbedrijf, dat ken ik niet
  Wat broers en zusters in een donkere stal. Da’s al wat dat ’k ziet.
  Mij consument noemen is ook niet fijn,,
  Of het moest al Orwell’s tijdperk zijn.
  Alle varkens zijn gelijk,
  en al 't andere halen wij dan door het slijk.
  Maar dat moet u als boer niet doen.
  Het beschadigt uw blazoen.
  Overigens, ook uw uitloop is best smal.
  En eigenlijk wist u dat ook wel al. ...

 • Knorrie

  ...
  Wie de schuld legt bij de consument,
  laat zich ook niet kennen als een echte vent.
  Mensen moesten niet zo naar elkaar staan wijzen.
  En mekaar eens wat meer de hemel in gaan prijzen!
  Een beste kerel als Bob de Bakker,
  kreeg een veeg uit de pan, die stakker.
  Het zou de NVV zeker sieren,
  als ze de discussie niet meer zou verstieren.
  Door te blijven roepen: eerst geld, dan daden,
  zult u zichzelf schaden.
  Wie maar hoog blijft zoemen in het mantra van de duiten,
  zingt onherroepelijk de barsten in z’n eigen ruiten.
  Stap eens over die donkere schaduw heen,
  en verenigt u tot één.
  Vanaf nu het geluid van één zanger:
  ‘Wij willen dit zelf ook niet langer.
  Wij doen het zonder onderzoekers in de dop.
  Dit lossen we samen op.
  Over geld maken wij ons nu geen zorgen.
  Dat is iets voor de dag van morgen.”
  Dan zal de politiek alles doen,
  voor het bewaren van haar goed fatsoen.
  Dan wordt de producent,
  goede maatjes met de consument
  en verdient hij ook nog eens een beste cent.
  Knor, knor, knor

 • jordi 1455

  Knorrie
  het dierwelzijn is de laatste 50 jaar flink verbeterd.
  Volgens WD en de pvdd is het nog niet genoeg en ze stellen dieren voorop de mensen, hoe ziek kun je zijn knorrie? schijnbaar heel ziek.
  Laat dit soort dingen aan mensen die met de varkens werken over en niet aan mensen die er niks van afweten zoals jij. Je kan raak roepen wat je wilt maar wij halen je stellingen zo onderuit. Zonder dat WD en de pvdd door hebben zijn zij de grootste dieren beulen van NL bijv. als een dier door ziekte op sterven na dood is gaan jullie nog medicijnen geven en desnoods opereren terwijl het beter is om het dier in te laten slapen om hem zo van zijn lijden te verlossen.

 • joannes

  Knor, Knor @Knorrie

  Jij als droomvarken
  Kan alle idealen aanharken,

  Maar zoals je terecht zegt,
  De ruimte voor de boer, is niet echt.

  Daarom ben je veel te oppertunistisch,
  En te idealistisch.

  Dat je boeren mee wil laten dromen,
  Ook al zijn er, die jou kant op komen,

  De Bob de Bakkers betalen het niet!
  Zij demonstreren het falliet

  Boeren, die willen blijven boeren
  Moeten met méér... voeren

  Zij betalen véél geld voor onderzoeken
  Om varkentjes en consumenten te plezieren met draaiboeken

  Maar met de Politiek
  Heulen de onderzoekers als één kliek.

  Voor méér geld en geen oplossingen
  Zodat boeren wéér zelf moeten springen

  Nobel zijn de dromen
  Maar consumenten moeten komen

  Met hun centen
  Om varkenleventjes te krijgen, als consumenten.

  Knor,Knor

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Joannes,
  Uw rijm is geweldig.
  Een ook de inhoud is een heel eind geldig.
  Knor, knor, knor

 • Knorrie

  Knor, knor, knor, @Jordi

  Sorry, ik was even geneigd tot een snauw
  in reactie op die opmerking van jou.

  Breek me de bek niet open
  over medicijnen en de ziekenboeg, gesno...!

  Ze zijn beide al een tijdje in de ban
  Ik vindt dat geen goed plan.

  In plaats van goed behandelen met medicijnen,
  Mogen wij nu gewoon wegkwijnen.

  Al gebeurde het nog illegaal,
  de inspectie maakt nu teveel kabaal.

  Welke boer kommert zich nog in hart en nier,
  op zondag om de zieke varkens in de stal alhier?

  Ook die beelden van Ongehoord
  tonen dat de behandeling van zieke varkens is gestoord.

  Vooral dat varken bij vrouwe chien,
  was niet om aan te zien.

  Als u mij zou laten inslapen zo dadelijk,
  dan nam ik u helemaal niets kwalijk.

  Ik zou u ook niet dankbaar zijn,
  Doodgaan is nooit fijn.

  Maar laten inslapen zie ik de boer niet doen.
  Hij kan het niet vanwege z’n vermeend ‘fatsoen’.

  Hij geeft soms wel de dierenarts met pijn in 't hart wat poen.
  Die gaat het dan soms wel weer met een pijnlijke spuit in mijn hart doen.

  Maar de boer die een doodziek varken langzaam gewoon laat sterven,
  zal vroeg of laat van mij nog een schuldgevoel mogen erven.

  Knor, knor, knor

 • alco1

  Beste mensen. Op sommige reacties moet je niet reageren. Hoe minder verstand van zaken, des temeer er gefantaseerd kan worden.

 • jordi 1455

  knorrie jullie laten dieren ONNODIG LIJDEN.
  Wij hebben een hond gehad met koudvuur en hebben gekozen om hem in te laten slapen. je gaat toch niet kiezen voor een langzame pijnlijke dood voor de arme hond als je hem ook snel en pijnloos kan laten sterven.

 • ruben1979

  lees de teksten van knorrie niet als een rijm, maar als serieuse tekst heren, en er schuilt meer waarheid in dan je denkt.

 • jordi 1455

  dat rare varken gelijk geven? never.
  Een boer weet wat het beste is voor zijn vee en een WD gassie die op vier hoog woont weet dat niet. praktijkervaring is je beste leermeester en niet de media.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Ik dacht dat de discussie zou gaan over staart couperen.Op ons bedrijf is door studenten uit Wageningen een onderzoek gedaan naar oorzaken van oor bijten begeleid door een onderzoeker.Alles was gericht op ventilatie hokken en speeltjes,terwijl voer voor 90% invloed heeft op oor bijten,dit werd niet meegenomen in het onderzoek.Alle aannames hebben dus betrekking op 10% van de oorzaken.Eiwitten in het voer zijn opgebouwd uit aminozuren en komen in verschillende % en soorten voor afhankelijk van de grondstoffen .De keuze van grondstoffen heeft dus invloed.Ook verse granen kunnen van invloed zijn op onrust.Bij een griep infectie is er soms ook onrust.Kinderen kunnen dan ook lastig zijn.Wanneer staarten niet meer gecoupeerd worden is deze beslissing gebaseerd op 10 % van de problematiek.Kapotte staarten tasten het zenuwstelsel aan en veroorzaken verlammingen,Kapotte oor puntjes genezen spontaan,maar hebben we liever niet.Bij kapotte staarten zal het antibiotica gebruik toenemen.

 • joannes

  @Gerard Groot Koerskamp, wanneer ik je goed begrijp, zeg je dat het onderzoek, begeleid door Wageningen, de verkeerde focus had! Met de focus op ventilatie en speeltjes hebben ze de kansen die mogelijk met voeding bereikt kunnen worden gemist. Daarbij merk je op dat staarten veel ernstiger zijn dan oren ivm de gevoeligheid voor ontstoken zenuwen en mogelijke verlammingen daardoor. De conclusie is dan dat Wageningen bijzaken onderzoekt en te gefocussed is op wat de burgers willen: speeltjes! Weer een bewijs dat er onderzoelsgeld verkwanselt wordt voor de publieke opinie of de ¨groene golf¨ wanneer ze de hoofdzaken laten liggen. De belangen van boeren worden genegeerd!

 • ruben1979

  @jordi, lees de tekst zoals hij bedoeld is, en je zult ondekken dat knorrie niet de hele schuld bij de agrarische sector legt.

 • alco1

  Ruben, wat zijn de waarheden in knorrepor zijn stukjes, die getuigen van vakkennis

 • John*

  het is gewoon een combinatie van factoren en een kwestie van het zoeken naar een goede balans. maar ik geloof niet dat de maatschappij meer gaat betalen voor vlees van een varken met staart dan voor een varken zonder staart. Dus de uitdaging voor onze onderzoekers is t vinden van een oplossing zonder dat de kostprijs stijgt. maar aangezien het grote onderzoeksgeld komt van bedrijven die moeten verdienen aan investeringen door boeren komt er altijd uit de bus dat de kostprijs stijgt. In de jaren 80 was onderzoek nog zinvol > de focus lag op het verbeteren van resultaat en hett verlagen van de kostprijs om zo concurerend te blijven. de afgelopen 10 jaar is de focus verlegd en is voor de boeren nauwelijks waardevol onderzoek verricht. Persoonlijk zit ik niet meer te wachten op meer biggen en een hogere groei maar op het produceren van meer kwaliteit voor een lagere kostprijs met minimaal dezelfde resultaten als nu.

 • ruben1979

  @alco1 ik schrijf niet dat de stukjes van knorrie overlopen van vakkennis, ik probeer te zeggen, dat als je tussen de rijmregels van deze man/vrouw doorleest er waarheid schuilt in wat er gezegt wordt. Volgens mij legt knorrie niet de schuld alleen bij de producent, altans zo lees ik het, maar ik zie het ook wel eens verkeerd, en dat kan nu mischien ook wel zo zijn.

 • Kristof Van Hoye

  oorzaak van oor/staartbijten zit bij het voer of stro als bodembedekking(biogene aminen, endotoxinen, ergot en andere mycotoxinen combinaties). het is nooit anders geweest. alleen heeft men geprobeerd, en nog steeds, om een andere oorzaak te vinden. men is er bij mijn weten alvast nog nooit in geslaagd om het voer als oorzaak uit te sluiten. de oplossing ligt voor handen of je gaat terug naar varkens die weinig vreten en traag groeien.

 • ronner

  De oorzaak van het staartbijten kan maar aan één van de betrokken partijen liggen. Óf aan het varken, óf aan de boer. Aan het varken ligt het niet, daarover is iedereen het eens. Dus aan wie ligt het dan? (als de oorzaak bij het voer ligt, wie verstrekt het voer? Als het aan de bodembedekking ligt, aan de huisvesting en/of het klimaat ligt, is het varken daar de schuld van te geven?). Zo, nu kunnen jullie weer verder gaan met rotte eieren gooien naar de boze buitenwereld! Dan hoef je tenminste niet over je eigen verantwoordelijkheid na te denken.

 • varkenshouder1

  Die laatste is een zwakzinnige opmerking volgens mij en komt duidelijk niet van iemand die met dieren werkt !!!

 • theorikyreintjes1

  De weersveranderingen (klimaat)zijn vaak het probleem van oor en staartbijten. Was 50 jaar geleden ook al, toen ze nog allemaal in het stro lagen. Daar kun je weinig aandoen, dan kan het mis gaan. Als ik zie hoeveel mensen piersing en tatoe hebben, waar praten we dan over bij het couperen van een staartje van een big. Staartbijten is heel erg voor het dier, daar stelt die ingreep niets bij! Je kunt het vergelijken met een spuitje voor inenting bij een kind!!! Waar zeuren ze hier over?

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.