Varkenshouderij

Nieuws 5952 x bekeken 7 reacties

Gericht voerkosten verlagen

Doetinchem – Duur voer blijft de veehouderij voorlopig parten spelen. Toch liggen er mogelijkheden om de voerkosten te verlagen. Die komen uit de koker van de mengvoerbedrijven zelf.

Hoge grondstofprijzen en daardoor duur voer blijft de veehouderij voorlopig parten spelen, is de verwachting van deskundigen. Wereldwijd is immers sprake van krapte aan grondstoffen en teruglopende voorraden. Het gevolg is dat de mengvoerprijs in twee jaar tijd bijna verdubbelde.

Voor fabrikanten van mengvoer en voederkernen vormt het dure voer aanleiding om hun afnemers te wijzen op mogelijkheden tot verlaging van de voerkosten. Die mogelijkheden liggen er zeker wel en mogelijk dichterbij dan menigeen denkt.

Zo wijst voerfabrikant Agrifirm in haar nieuwsbrief varkenshouders op het belang van het op maat voeren van zeugen. Het komt blijkbaar nogal eens voor dat zeugen te veel voer krijgen. Deze luxe consumptie gaat enerzijds ten koste van de technische resultaten, maar leidt ook tot een onnodig hoge voerrekening. Agrifirm geeft het volgende rekenvoorbeeld: een zeug die 20 kilo te zwaar is, neemt dagelijks 200 gram extra onderhoudsvoer op. Bij de huidige voerprijs komt dat neer op een schadepost van €21,90 per zeug per jaar (73 kilo voer x €0,30). Voor een bedrijf met 500 zeugen komt mondt dit uit in een jaarlijkse schadepost van Є10.950.

Agrifirm wijst in haar nieuwsbrief daarom op het belang van conditiebepaling bij zeugen. Spekdiktemeting voldoet daarbij niet. Zeugen worden steeds magerder, vleesrijker. Het is echt nodig het gewicht van de zeugen te bepalen.

Het kan daarentegen in tijden van duur voer ook interessant zijn om juist af te wijken van de algemeen geldende voeradviezen. Daarvan geeft veevoederbedrijf Provimi een voorbeeld. Uit proeven van Provimi blijkt dat varkens in de afmestperiode soms toe kunnen met voer dat 13,5 procent minder ruw eiwit bevat. Provimi kent voorbeelden in Noord-Amerika waarbij varkens tot 40 procent eiwitproduct uit de fermentatie-industrie krijgen. Deze varkens groeien weliswaar 25 tot 40 gram per dag minder, maar onder aan de streep blijft er wél meer over.

Kostprijsverlaging is dus mogelijk, blijkt uit beide voorbeelden. Enerzijds door de puntjes op de i te zetten, anderzijds ook door te zoeken naar creatieve oplossingen. In beide gevallen is wel kennis van zake nodig en bruikbare managementinformatie die correct wordt toegepast. Om zeugen op maat te voeren is het nodig hun gewicht te weten. Dat kan eenvoudig door de dieren te wegen. Om een rantsoen ‘uit te kleden’ is kennis van het voer, inzicht in de samenstelling en kennis van de nutriëntbehoefte van de varkens nodig. Dit is lastiger, maar de daarvoor benodigde kennis is verkrijgbaar bij de voerindustrie.

Op nogal wat bedrijven ontbreekt het echter aan informatie om gericht te werken aan verlaging van de voerkosten, bevestigen ook veel erfbetreders. Iets simpels als het wegen van zeugen is namelijk geen gemeengoed op veel bedrijven.

Laatste reacties

 • joannes

  Het gebruik van meer informatie en informatie verwerking is de trend! Wie gaat er een app voor ontwikkelen? Dan kan deze kennis breed worden ingezet tegen lage kosten. Lage kosten omdat in een NL markt waar zo´n 1.179.925 Fokvarkens (CBS Statline) leven, is er employ. Zo´n app mag dan natuurlijk ook wat kosten! Maar de potenciale efficientie slag is 20 mlj NL wijd!

 • politiek

  Voederkernen ???. Zink , koper , antibiotica,s, (pro)hormonen enz. enz. . Geen enkel excuus , gedwongen door negatieve ecomische resultaten is te rechtvaardigen. Onnodig wordt voedselveiligheid gebruikt ( volksgezondheid dus ! ) om economie in de vakenshouderij te bevorderen. Voerfabrieken gaan inzien dat ze op een dood spoor zitten met de veehouderij in Nederland. De productie van mega-bulk-vlees in Nederland gaat vastlopen of is al vastgelopen. Markt ontbreekt. Goedkoper kan men het bulkgebeuren al in het buitenland. Vele voerfabrieken investeren derhalve ook al fors in het buitenland en zijn markten aan het verleggen.
  Nederland zal moeten gaan naar het eerlijke duurzame vlees en niet die markt achterna lopen die drijft op antibiotica,s en (pro)hormonen en meerdere voederkernen. Laat ze dat vlees ook daar maar , in het buitenland opeten !
  Eerlijk vlees geproduceerd op de eerlijke Nederlandse gezinsbedrijven en niet afkomstig van die mega-agro-industrie , die ook angstig begint te worden als die grotere afnemers van voer het in Nederland niet gaan redden.
  Eerlijke, open en transparante veehouderij is nog plaats in Nederland. Laat de rest maar vertrekken.

 • joannes

  Politiek, met al je roep naar de producenten op een producenten platform, waarom roep je dit niet naar die consumenten die dan meer geld voor hun agrarische producten moeten betalen. Alle hulpmiddelen zijn om, of groei te stimuleren, of vet te voorkomen, of ziekte en uitval te voorkomen. Je kan voederfabrikanten en boeren niet kwalijk nemen dat bij wet toegestane en soms zelfs nog verplichte -geneeskundige hulp- gebruikt wordt om de de marges uit de negatieve omgeving te houden. Je weet dat, de agrarische producenten vergoeding voor hun producten maar marginale marges toestaat doordat echt falen voorkomen wordt met product en natuurbehoud subsidies. De productiecapaciteit krijgt dus nooit de ruimte zich te verschonen van achtergebleven onrendabele productiemethoden met hun productie capaciteit. Nu met minimale marges is er maar één overlevings strategy: schaalgrootte in combinatie met maximale verzorging ook op dieet en medicatie gebied.

 • Kiske51

  Mogen kadavers verwerkt worden in mengvoer??

 • aarthamstra1

  Joannes,Agrifirm heeft kent alleen belang . Vele stromen producten worden onnodig hoog gehouden door ZLTO BV'S Waarom doet het MNA geen onderzoek Zo ook de afvoer van kadavers en slachtafval. Nog even en ze gaan u mest verplicht in hun fabrieken verwerken.
  Reken maar vast op prijzen rond de 23 euro

 • lamano

  agrubrij voeren!!!

 • John*

  praten over gezinsbedrijven terwijl onze varkens naar grote industriele verwerkers gaan en vanaf daar ook zo behandeld worden. bij gezinsbedrijven hoort ook een ambachtelijke verwerking en verkoop zodat onze consumenten weer echt gegarandeerd kwaliteit op hun bord krijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.