Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

'Biggen kunnen onvoldoende natuurlijk gedrag vertonen'

Venray - Om streptococceninfecties te voorkomen is het erg belangrijk om stress bij de dieren te beperken. Het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag is daarom erg belangrijk. Dat is de mening van dierenarts Rudolf Raymakers. Hij sprak op het praktijksymposium hogere varkensgezondheid in Venray. Het symposium werd georganiseerd door Boerderij, Coppens voeders en PIC.

Volgens Raymakers ontbreekt het in de praktijk vaak aan systemen waarin dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daardoor ondergaan ze meer stress dan nodig is. 'We moeten meer leren denken vanuit het varken in plaats van de systemen aan te passen aan de varkenshouder.' Raymakers is daarom een groot voorstander van de pro dromi kraamhokken waarin biggen en zeugen de ruimte hebben voor het vertonen van natuurlijk gedrag.

Management en het voorkomen van stress zijn volgens Raymakers de ingrediënten bij het bestrijden van streptococcen. In het aanpakken van de kiem via vaccinatie heeft hij weinig vertrouwen. Dat komt doordat er vaak verschillende serotypes rondgaan waarbij er meerdere serotypes uit één dier kunnen komen. Een bedrijfseigen vaccin werkt alleen heel specifiek tegen één serotype. Een ander belangrijk punt bij het tegengaan van streptococcen is de speenleeftijd. Deze moet volgens Raymakers boven de 25 dagen liggen.

Dat werd ook onderschreven door universitair docent Bas Swildens. Hij pleitte op het praktijksymposium voor een gemiddelde speenleeftijd van 28 dagen.

Laatste reacties

 • bertes

  mee liften, met de mode.

 • brabantsduitserke

  kletskoek streptococcen ligt veel meer aan biestopname en melkgift van de zeug
  aan de biggen .verder netjes schoon werken bij behandelingen en een zuivere
  stal, zuivere zeugen voordat ze in het kraamhok gaan. de zeug vast of los is grote
  kwats het betreft toch de biggen niet de zeug. dat dit hier zo geschreven wordt
  zegt iets van de kennis van de auteur en de veearts.

 • John*

  dan is t wachten op de eerste prodomi stal met streptococcen, mijn ervaring hoe productiever de dieren des te meer kans op streptococcen.

 • W Geverink

  Wat doen de biggen in zo'n pro dromi kraamhok aan ontspannende activiteiten die ze in een normaal kraamhok niet kunnen.

 • Snel

  streptococcen is een kwestie van darmgezondheid bij de biggen.Dit bereik je door de zeug in de juiste conditie in `t kraamhok te brengen,voeroverschakeling van dracht naar lacto paar dagen van te voren in te voeren zodat ze hormonaal op niveau is om biggen te werpen met niet te veel stuwing op `t uier(harde paketten) zodat ze de biest makkelijk laat schieten voor goede opname.Als dat goed is kan dit big de hele wereld aan en of `t dan in een prodomi moet leven of in een hok van beton dat maakt dat big dan niets uit omdat zijn weerstand dan super is.

 • joannes

  W Geverink, verstoppertje spelen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.