Varkenshouderij

Nieuws 5405 x bekeken 5 reacties

Aantal varkens Polen, Tsjechië en Hongarije in duikvlucht

Bonn - Het aantal varkens in Polen, Tsjechië en Polen is in de afgelopen drie jaar (2010-2012) met 20 procent, ofwel 3,5 miljoen dieren geslonken. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Duitse landbouwmarktbureau AMI.

De oorzaken liggen voor de hand. Zo speelt niet alleen de wanverhouding tussen kosten en baten een rol, maar in veel gevallen ontbreken ook de financieringsmogelijkheden om de doelmatigheid en de concurrentiepositie te verbeteren. Daarbij komt dat de akkerbouw meer oplevert dan dierlijke productie, waardoor de neiging om met de varkenshouderij te stoppen een extra stimulans krijgt.

AMI gaat ervan uit dat de negatieve trend zich dit jaar onverminderd voortzet. Als gevolg daarvan blijft de importbehoefte in deze landen overeind.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Blijven wij in NL toch gewoon onder de kostprijs doorgaan !!!

 • agratax2

  We zijn dus aangekomen op het punt dat Graan verkopen meer opbrengt dan graan verwerken tot vlees. In ieder geval geeft de vleesproductie niet zoveel meer opbrengst dat het alle moeite en risico waard is. Vraag ik me af hoe varkens- / kippenboeren hier zeggen nog te verdienen aan gekocht graan of via de vleesproductie meer voor hun tarwe te vangen dan bij verkoop achter de combine.

 • anton1937

  Agrataxt volgens mij heb jij weinig inzicht in het voer dat varkens opeten. Slechts een klein gedeelte bestaat uit graan. Het overgrote deel bestaat uit afval en bijproducten van menselijke voeding. Zoals rijstevoermeel, achtermeel, soyaschroot,vismeel(afval vis verwerking) aardappelstoomschillen( afval ships,frietetc),tarwezetmeel en tarweindampconcentraat etc (afval pastaproductie etc) Wei en weipoeder (kaas,vla etc)I etc,etc.

 • Hogman1

  Alles wat de meelmuis in je silo komt blazen bestaat voor minimaal 65% uit graan.
  Helaas zijn die natte bijprodukten direct gekoppeld aan de prijs van graan.
  Dus Agratax dat is ook de reden dan wij net zo als die landen daar niets verdienen.
  Maar je moet toch wat doen met die hoop stenen en ondanks dat jezelf droog brood verdient houdt je toch hele volkstammen aan het werk

 • agratax2

  Anton1937. Als er zo weinig graan in het voer zit, waarom klaagt dan de hele vleesketen over de extreem gestegen graan prijzen die de oorzaak van hun financiële ellende zijn? Als zo jij suggereert graan maar een klein onder deeltje is van het voer deze stijging zo desastreus? Tellen bij jouw de rest producten, die overblijven na verwerking van tarwe tot andere producten niet als Graan producten? Wees verstandig en neem van mij aan dat al jouw bijproducten met de graan en soja prijs mee stijgen. De akkerbouwers die varkens houden in bv. Midden Europa zullen dat gedaan hebben en nog doen met zoveel mogelijk eigen voer, voor hen wegen de transport kosten op import bijproducten veel zwaarder dan voor Nederland dat de zeehaven beheert. Ik mag dan volgens jouw geen verstand vaan varkensvoer hebben, jij hebt je kennelijk niet verdiept in de gebruikelijke Gemengde Bedrijfsstructuur in deze landen. en tevens vergeet jij de transportkosten van Midden Europa naar de zeehavens of omgekeerd. Door eigen graan te voeren kunnen ze de transport kosten van en naar de Rotterdam / Hamburg besparen, nu de graan prijs zo hoog is als nu is het omzetten in vlees voor hen niet rendabel. Dus stop je je varkens product.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.