Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

ABAB: voerwinst zeugenhouderij 24 euro per big

Best - De gemiddelde zeugenhouder uit de Abab-zeugenmonitor heeft over heel 2012 een voerwinst geboekt van krap 24 euro per big, exclusief btw. Vleesvarkenshouders realiseerden over 2012 een voerwinst van globaal 25 euro ex btw per geleverd vleesvarken.

Dit komt neer op grofweg 80 euro per aanwezig varken. Deze cijfers meldt senior bedrijfsadviseur Frank Steenbreker van Abab. Abab baseert deze voerwinstresultaten op de kwartaalboekhoudingen die in januari zijn verwerkt.

Zeugenhouders met meer dan 1.000 zeugen realiseerden over 2012 een voerwinst van net geen €27,50 per verkochte big ex btw. Dat betere resultaat is praktisch geheel te danken aan de betere biggenprijs die deze bedrijven krijgen. In het vierde kwartaal van 2012 ontvingen de zeugenhouders een gemiddelde biggenprijs van 49 euro ex btw per big. Dat was ruim vijf euro meer dan een kwartaal eerder. De zeugenhouders in de zeugenmonitor hebben een gemiddelde bedrijfsomvang van 650 zeugen. Bedrijven met meer dan 1.000 zeugen realiseerden een opbrengstprijs van ruim 52 euro per big.

De voerkosten voor zeugen en biggen in totaliteit, berekend per big kwamen in het vierde kwartaal uit op ruim 28 euro per big ex btw. Dat is ruim een euro meer dan in het derde kwartaal.

Voor vleesvarkenshouders verwacht Steenbreker dat er in de jaarrekeningen een flinke post aanwas te zien zal zijn van 12 tot 13 euro per vleesvarken. Het gaat om een opwaardering van de dieren door de gestegen kostprijs. Die aanwas komt bovenop de genoemde voerwinst. In de jaarrekening zullen hierdoor voerwinsten vermeld staan van 92 tot 93 euro ex btw per aanwezig vleesvarken.

Vleesvarkenshouders uit de vleesvarkensmonitor zagen hun voerwinst per geleverd vleesvarken in het vierde kwartaal halveren. In oktober kwam het bedrag nog uit op 40 euro per geleverd dier; in december was dit 20 euro ex btw. Dit was vooral te wijten aan de lagere vleesvarkensprijs. De vleesvarkensprijs was gemiddeld € 1,70 per kilo geslacht gewicht ex btw. Voerkosten voor vleesvarkenshouders stegen tot 83 cent per kilo groei in het vierde kwartaal. Over het hele jaar veracht Abab dat de voerkosten uitkomen op 76 cent per kilo groei ex btw.

Laatste reacties

  • gerstiroma

    meer winst door een opwardering als gevolg van de gestegen kostprijs en dit komt boven op de voerwinst? en daar kan je schoorsteen van roken? die heren adviseurs gochelen nog net zo met cijfertjes als dat toen ik voor 40 jaar varkenshouder was

  • lemmers

    waar halen jullie die 1.70euro vandaan.Gaarne uitleg hierover

  • John*

    de productiekosten en daarmee de waarde van een varken zijn gestegen. dit is betaald uit de opbrengsten van de varkens. 35 euro per zeug en 4 euro per vleesvarken. Heb een balans met daarop de dieren tegen productiekosten en neem mijn winst of verlies bij afleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.