Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

2013 wordt bovengemiddeld voor varkenshouders

Uden - De voerwinst per gemiddeld aanwezig vleesvarken komt dit jaar uit op €90, inclusief btw. Voor vermeerderaars komt de voerwinst in 2013 uit op €650 per gemiddeld aanwezige zeug, inclusief btw. Dat is de verwachting van DLV intensief advies.

Uitgangspunt voor de prognoses vormen de meest recente Agrovision-cijfers. De opbrengsten van biggen en vleesvarkens zijn gebaseerd op verwachtingen van de termijnmarkt, gecorrigeerd voor zaken als de fysieke markt en seizoen. De verwachte voerprijs is gebaseerd op de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen op de termijnmarkt, aangevuld met informatie van deskundigen uit de veevoersector

De verwachte voerwinsten zitten boven het langjarig gemiddelde waar banken ook mee begroten bij een financieringsaanvraag. Voor vleesvarkens zit het langjarig gemiddelde op €80 inclusief btw per dier. Voor zeugen is dit €513 inclusief btw per gemiddeld dier.

Een gemiddelde vleesvarkenshouder heeft een voerwinst nodig van €85 per aanwezig varken om het bedrijf draaiende te houden en voor privé, verklaart DLV-adviseur Franklin Josten. Een gemiddeld vleesvarkensbedrijf heeft aan een voerwinst van €85 genoeg om alle kosten te betalen, vervangingsinvesteringen te doen en privé van te leven. Het bedrijf speelt dan quitte en het eigen vermogen blijft gelijk. Om quitte te spelen heeft een gemiddeld vermeerderingsbedrijf een voerwinst nodig van €620 per gemiddeld aanwezige zeug.

Als de prognoses uitkomen, groeit het eigen vermogen op het gemiddelde varkensbedrijf dit jaar. Ze krijgen wat spek op botten.

Josten benadrukt dat het om 'het gemiddelde bedrijf' gaat. Een bedrijf dat goed draait en relatief lage kosten heeft, houdt meer geld over. Bedrijven die minder goed draaien, hoge kosten hebben, teren in op het eigen vermogen met een voerwinst van €85 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Onder deze groep zitten mogelijk ook bedrijven die niet genoeg hebben aan een voerwinst van €90 per gemiddeld aanwezig vleesvarken, zoals DLV voor dit jaar verwacht.

De voerwinsten van afgelopen jaar weken niet meer dan 10 procent af van de begin vorig jaar door DLV afgegeven prognoses: vleesvarkens €82 voerwinst, prognose €90. Zeugen gerealiseerd €655, prognose €600 per gemiddeld aanwezige zeug.

Laatste reacties

 • info95

  Gebaseerd op verwachtingen op de termijnmarkt??
  Dat slaat dus helemaal nergens op.
  Er is amper omzet op de termijnmarkt.
  En daar baseert men dan de voerwinst op??
  Zou mijn geld er niet op zetten.

 • Gebr.hendrikx

  Dlv,hou eens op met die belachelijke prognoses,deze zijn nog nooit uitgekomen!
  Op termijnmarkt wordt vrijwel geen handel gedaan.Bij mijn weten is het onmogelijk om de voerprijs en opbrengst van de varkens voor een jaar vast te leggen.
  Mijn ervaring is dat hoe hoger de voorspellingen zijn,des te lager de opbrengsten uiteindelijk worden doordat een aantal mensen die tegen beter weten in ,toch maar doorgaan of uitbreiden in de hoop dat het wel weer beter wordt.
  Begin November werdt er nog voorspeld dat de varkens nog duurder zouden worden,maar in December was prijs alweer +- 25 ct gezakt!
  Het zal nooit meer echt goed worden omdat zodra er weer een beetje verdiend wordt,de eerste al weer uit gaan breiden.
  Gevolg is dat de veehouders steeds meer dieren gaan houden,steeds meer moeten gaan werken,steeds meer vreemd vermogen nodig hebben,steeds meer risico lopen,steeds meer zorgen krijgen of ze nog wel iedereen op tijd kunnen betalen,om uiteindelijk minder te verdienen.
  Ik wens iedereen veel succes met zijn bedrijf maar vooral prive veel geluk en goede gezondheid en voldoende tijd voor dingen die je graag doet want dat is veel belangrijker dan het aantal dieren dat je houd. • hertha

  De beste stuurlui staan aan wal.

 • John*

  10% afwijking bij rendementen van 0 tot 5 % is heel erg veel.

 • willywolfkamp1

  John 10% van 0 is gewoon 0, maar 10% meer of minder voerwinst is meer dan een inkomen.

 • drikhend

  Laat DLV maar een garantie geven . Maar bij hogere voerprijzen horen nog hogere varkensprijzen wil men hogere voerwinst halen .

 • drientje

  De varkensproductie is terug gelopen en toch zakken de prijzen. De macht van de retail is overduidelijk in de prijstelling. Als de voerprijzen de komende maanden wat gaan zakken, gaan de varkensprijzen nog verder onderuit, ga daar maar van uit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.