Varkenshouderij

Nieuws 3030 x bekeken 21 reacties

Zwanenburg prijst inzet Annechien ten Have

Barneveld – Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) prijst de tomeloze inzet van Annechien ten Have in haar werk als LTO-varkenshouderij voorvrouw . Ten Have liet vandaag weten na acht jaar te stoppen als voorzitter van de vakgroep varkenshouderij bij LTO-Nederland. Ten Have treedt officieel af op 1 januari 2013.

Zwanenburg werkt al vele jaren samen met Ten Have en heeft dit altijd als zeer prettig ervaren: “Ze heeft zich altijd voor 300 procent ingezet. Dat waardeer ik zeer”.

De NVV en de vakgroep varkenshouderij waren het vaak eens over thema’s die de sector bezighield en streden hiermee samen voor de belangen van de Nederlandse varkenshouderij. Maar op een aantal punten waren de twee partijen het ook minder eensgezind. “Als NVV maken wij ons bijvoorbeeld harder voor prijsvorming in de markt. Daar mag de LTO soms wel wat offensiever in zijn. Over de vertrekregeling van voormalig productschapsvoorzitter Jos Ramekers waren we het ook niet eens”, aldus Zwanenburg.

Zwanenburg heeft nog geen idee wie een mogelijke opvolger kan zijn voor Ten Have. “De voorganger van Ten Have zat bij de ZLTO, Ten Have bij LTO-Noord. Misschien is het nu tijd voor een Limburger”, aldus de NVV-voorzitter.

Laatste reacties

 • politiek

  Alleen jammer dat er vele gezinsbedrijven moesten sneuvelen. Alleen jammer dat er nog vele gaan sneuvelen of de opvolger moet het beleid omgooien. Alleen jammer dat voedselveiligheid geen speerpunt was. Liever praten over wat gesubsieerde lupineveldjes help je de varkenssector niet mee. Jammer dus de vele gevaren die dit beleid heeft gebracht. ( antibiotica en hormonen) Hopenlijk kent de opvolger zijn verantwoording wel i.v.m. voedselveiligheid. ( volksgezondheid). Vooral duurzaamheid dus waar ook milieu en welzijn in meespeelt. Besturen begint ook vooral met luisteren. Luisteren wat de achterban wilt , vooral de gezinsbedrijven maar mogelijk nog belangrijker ook vooral luisteren wat de maatschappij wilt. De grote kloof die er inmiddels is zal niet eenvoudig te dichten zijn maar uiteraard wel een uitdaging. Overigens ook de NVV zal hier zijn uitdaging veel meer in moeten zoeken wil men nog zoveel mogelijk gezinsbedrijven overeind houden. Ook de NVV zal veel meer moeten luisteren naar de maatschappij en niet die arrogante houding van de maatscvhappij moet maar luisteren naar ons. Annechien bedankt.

 • drikhend

  Beste Politiek u schrijft veel maar vertelt niets . Grote verhalen over hormonen en antibiotica . Rapporten gelezen en zelfs in uw bezit . monster uitslagen die zoek raken . NVWA die machteloos is . Economische belangen die voor rijk zwaarder wegen dan volksgezondheid enz. Nu spreekt u mevrouw Ten Have aan dat ze haar verantwoordelijkheid niet genomen heeft . Beleid en regelgeving wordt nog altijd gemaakt op basis van de wet . En informatie , kennis ,omstandigheden BV Ziektes enz. Kunnen nodig zijn om nieuw beleid te maken . Maar als de overheid zelf al rommelt en zaken laat verdwijnen . Hoe moeten buiten staanders dan beleid maken op iets wat volgens de overheid niet bestaat . Laat staan dat zij hier weet van hebben . U heeft wel lef als politiek andere op hun fouten wijze terwijl u zelf uw zaken niet op orde heeft want u ziet niet toe op waar u voor bent aangesteld . Want dan zou u uw gegevens openbaar moeten maken over uw beweringen . Verder ben ik geen fan van ZLTO en LTO . Maar neem aan dat mevrouw Ten Have haar functie naar eer en geweten heeft uitgevoerd . En daarbij net als ieder ander mens zoals u en ik fouten gemaakt heeft . Maar dat hoort nu eenmaal bij werken zolang er geen kwade bedoelingen achter steken . Zij heeft in ieder geval geen wig tussen de boeren en burgers geslagen zoals u mee bezig bent .Kom met de bewijzen en laat haar maar rustig lupine verbouwen voor haar varkens . Wie weet is ze wel op de goede weg . Nu u nog met de billen bloot .

 • politiek

  Beste drikhend. Ik ken mijn verantwoording. Inderdaad krijg ik niet zoveel schouderklopjes vanuit de sector veehouderij , maar dat hoeft ook niet. Ook u mag terecht best kritisch zijn. U omschrijft het in # 2 al best goed. Inderdaad , vooralsnog is economisch of financieel belang van de Staat dominant om het dossier dicht te houden. Meerdere Wob verzoeken lopen inmiddels. Dat neemt niet weg dat er niet aan gewerkt wordt om het open te krijgen. Ook deze week bij 3 politieke partijen geweest in den Haag om vooral voedselveiligheid en volksgezondheid te bespreken. Ook die vinden de argumentatie van de overheid zeer opmerkelijk , dat economisch/financieel belang van de Staat om dossier sluitend te houden.( mijn dossier heb ik bij me) Het CDA , die het dossier te gevoelig vinden denk ik , hebben nog geen tijd vrij kunnen maken. Ik denk te gevoelig ook vanwege hormonen en antibiotcagebruik veehouderij en de agrarische achterban. Na de verkiezingen worden de gesprekken vervolgd en inderdaad , hopenlijk met krachtiger beleid zoals u steld. Vooral voor de burger , volksgezondheid en veiligheid dus. ( overigens voedselveiligheid is geen verantwoording van de (Z)LTO zoals men mij eerder bericht heeft gedaan.)

 • theorikyreintjes1

  Het probleem ligt vooral dat veel mensen niet begrijpen hoe belangrijk voedsel is. Het is blijkbaar te goedkoop voor de consument en wat ten koste gaat van de producent. We hebben hier een zeer hoog niveau van voedsel produceren.
  Om dit te houden en waar kan nog verbeteren moet men ook de kans krijgen en betaald worden. Dat er grenzen zijn is waar, daar moet men binnen blijven!
  Maar die moet je samen met echte deskundigen aan werken. Niet met de figuren die er op uit zijn om de bedrijven de nek om te draaien. De reconstructie is mislukt, we hadden overal gewaarschuwd dat dit op deze manier onverantwoord was. Maar ze gingen gewoon door, geld verbrassen en onkruid er voor terug en veel goede landbouwgrond ver loeren! Je moet de zaak op bouwen met goede mensen uit de samenleving, en slechterikken links laten liggen. Anders gaan de voedsel producent er aan en stijgen het aantal banken. Gelukkig heeft onderleiding van Annechien, de LTO de samenwerking met de NVV op veel onderdelen goed op gepakt. Waar keihard samen aan gewerkt moet worden is, brood op de plank voor de varkenshouderij. Anders is het einde verhaal voor een sector die zeer belangrijk is in Nederland. De mest is van groot belang, vooral richten op betere benutting voor de gewassen. Dan is het geen probleem maar een probleem minder. Kustmest is duur en wordt steeds duurder. Dus duurzaam werken en het geld niet onnodig over de balk gooien!

 • B bob

  TheoRikyReintjes1 Vleeswaren zijn momenteel in de supermarkt goedkoper dan het ingeblikte katten/honden voer met paard/schaap/lama/geiten vlees afval . Dan ben je als Veehouder echt verkeerd bezig als je zo goedkoop blijft leveren aan de levensmiddelen verwerkende industrie.

 • B bob

  Kunstmest is duur maar bestaan voornamelijk uit nuttige componenten en niet voornamelijk uit grondwaterbelastende stoffen zoals dierlijke mest . Ga dus niet verkondiggen dat jullie als varkensboeren zoveel mogelijk drijfmest moeten maken om de akkerbouwer te helpen met het verpesten van zijn akkers.

 • drikhend

  Beste B bob . Met kunstmest kan men beter sturen met bemesten . En dus wel of niet met dierlijke mest aanvullen . Maar dierlijke mest heeft voor de vruchtbaarheid en de bodem gesteldheid een grote invloed . Bij dierlijke mest meer bodem leven wat weer invloed heeft op gewas opbrengst . En in dierlijke mest zitten geen grondwater belastende elementen meer in dan in kunstmest . Het heeft allemaal te maken met hoeveelheden die gebruik worden en wanneer en onder welke omstandigheden . Door het gewone normale gebruik van varkensdrijfmest zal de akkerbouwer op langere termijn meer gaan telen dan met alleen kunstmest . De grond wordt niet verpest meer rijker aan bodemleven wat de kwaliteit van de grond verbetert .

 • Realist

  @ B bob Is het vlees te goedkoop???

  Misschien is petvoer wel veel te duur!
  Het is immers gewoon slachtafval.

 • drientje

  Het artikel gaat hier over dat Zwanenburg de tomeloze inzet prijst van Ten Have. Volgens mij bedoelt Zwanenburg dat ten Have een nutteloze trut is geweest. Ze liep volledig aan de leiband van Vion en diens belangen. Bovendien vind hij, volgens mij, dat ze een stroman geweest bij de LTO om de belangen van melkveehouderij zeker te stellen, ten nadele van de varkenshouderij. Ook de regelgeving omtrent ammoniak, varkensammoniak is kennelijk anders dan koeienammoniak, heeft ten Have vrolijk achteraan gehuppeld, om maar haar stoel bezet te kunnen houden. Ondertussen gaat het gezinsbedrijf in de varkenshouderij wel naar de klote.

 • B bob

  Dirkhend, Om goed te kunnen telen heb je een hoog OS gehalte nodig en een effectief bodemleven dat vrij is van dierlijke pathogenen . Heb je ooit gehoord van Groenbemesters .
  Realist, Vind je dat het vlees in de supermarkten niet veel te goedkoop is ?
  De prijzen zijn nog op hetzelfde niveau als voor de invoering van de euro !
  Katten/hondenvoer is wel gewoon duurder geworden in de tijd.

 • theorikyreintjes1

  B.bob, ik ben het met je eens dat de prijs voor het vlees mee moet om zelf een goede boterham te kunnen verdienen. Daar draait het allemaal om, het moet gewoon. Daar komt bij dat er regels verzonnen worden die niets toevoegen en alleen maar de kostprijs verhogen. Dat is ook aan de consument niet uit te leggen. Daar moet men als belangenbehartiger zich flink tegen verzetten!

 • HvdR

  Degenen die voortdurend klagen dat vlees te goedkoop is, klagen in wezen over hun eigen ondeskundigheid, want de ander lukt het kennelijk wel om het voor die lage prijs te produceren gezien het grote aanbod.

 • joannes

  HvdR wat typische VVD opmerking,dat van die ondeskundigheid! Wanneer je alles opzij zet voor de laagste kostprijs blijft er geen bedrijf in Nederland over; met zijn relatief hoge grondprijzen, mestquota, en verdere regels. Nederland is altijd te klein voor echte massa productie en dat hebben tot en met Philips goed begrepen. Betere, kwalitatief goede onderscheidende producten is de lijn waarmee we nog multinationals kunnen houden in Nederland en een bijzonder laag belasting tarief voor operaties buiten Nederland. Nederland met zijn 16 mlj inwoners is veel te klein om aan massaproductie te doen. Dus strategisch is het belangrijk in het front van de ontwikkelingen aktief te zijn. http://www.logica.nl/we-are-logica/media-centre/articles/transform10/~/media/Netherlands/Investors/Presentations%20and%20Webcasts/Transform10/Jo%20De%20Lange%20Shapeways%20de%20nieuwe%20industriele%20revolutie.ashx

 • HvdR

  joannes, jouw systeem kan alleen met verregaande protectionisme en dat is in deze tijd zwaar taboe, want die luxe kunnen we ons niet alleen niet meer permitteren, het mag ook niet meer van Brussel.
  NL te klein voor massaproductie? Geloof ik nix van want hier zitten de beste ondernemers van de wereld. Begrijp ook niet wat de bevolkingsdichtheid überhaupt daar mee te maken heeft. Je hebt kennelijk geen idee van de cijfers van de agrarische handelsbalans.
  Red je het hier niet, kun je altijd nog emigreren naar Texas of zo, want daar is de grondprijs veel lager en kun je op een extensieve doch eenzame manier toch nog een inkomen halen ;-)
  Als we ons vanwege de vele regels uit de markt prijzen kun je toch gewoon iets hoogwaardigs maken wat ook in het buitenland aanslaat zonder dat daar de politiek aan te pas moet komen? Dat heet volwassen worden.

 • Bison

  En de boer!,..hij tobt maar voort,jaar na jaar,eeuw na eeuw..slaaf op zijn bedrijf en slaaf aan de bank/bevolking. Steeds meer doen voor steeds minder.
  Maar ja, hij doet het vrijwillig,..niemand dwingt hem/haar ertoe.

  Hey Hvdr,...hoogmoed komt voor de val(Hollanders beste ondernemers in the world, laat me niet lachen).
  BTW,Er is niks verkeerd met een beetje achteraf te zitten.
  Voordelen.
  Baas op eigen grond en in puur natuur.
  doen wat je wil,hoe je wil,wanneer je wil.
  Bouw hoe wat waar je wil.
  Weinig gezijk van/met buren en gemeente
  Geen geluids overlast,enz enz.
  Nadelen,
  Beetje verder rijden voor wat je nodig heb of wil verkopen,..no big deal either.

 • zozo

  De varkenshouderij zal nooit serieus genomen worden groot of klein.Iets wat er niet is,het ook niet wat worden.Het intensieve model wordt nu gecopieert naar de melkveehouderij(heilig) en over 10 jaar hebben we weer nieuwe problemen in de melkveehouderij(koeienstront/ammoniak lost alles op) en die verdringt nu de kleine varkenshouderij.Ja een paar grote fabrieken voor de periferie om langzaam af te bouwen .We maken ze gewoon zelf problemen=kassa.LTO begeleid het draaiboek.Ja BISON kuddedieren hou je over.Gezinsbedrijven zijn alleen nog nodig als de lasten te hoog zijn en de rendementen onder de maat,je laat het gezin al vroeg zien dat het fin,plaatje niet klopt,maar daar denken ze dan nog niet aan.DE varkenslobby is puur voor schaalvergroting(NVV/van Doorn/farmfocus))omdat me de balans uit evenwicht wil houden(voedselvraag Wageningen intensieve AALT) het geld komt niet bij de boer terecht en de gekken gaan toch(moeten) wel door.Het tehuis is de stal.De banken beheren de (onder)grond.Misschien CDA stemmen die zorgen voor de balans.........?

 • joannes

  HvdR is over sentimenteel ¨made in Holland¨ alsof hij nog nooit over de grens is geweest. De nederlandse exceptionaliteit is typisch voor Nederland. Een vlijtig, serieus, hardwerkend, relatief klein volk, in een relatief klein, gevaarlijk laag liggende delta die coöperatief beschermd wordt met allerlij instituties die ons geleerd hebben samen te werken voor bescherming al honderden jaren. Het zit in de genen! En dat maakt het verschil! Kwaliteiten die niet werken in ander landen omdat het daar aan ¨die mentaliteit¨ ontbreekt. Zo heeft ieder land zijn kwaliteiten en bv de Duitsers hebben hun industrie. Mega bedrijven passen niet in de polder omdat het het dorp en ¨de mentaliteit¨zou aantasten.

 • HvdR

  Rison, er is weinig ondernemersactiviteit nodig om op jouw manier extensief een bedrijf te 'runnen'. Een beetje leven als een cowboy die dat al eeuwen jaren doet kan ik echt niet zien als modern ondernemerschap.
  Je hebt kennelijk werkelijk geen idee welke een vooraanstaande rol NL speelt in het internationale kennis en opleidingscircuit. Ondernemers en studenten uit de hele wereld komen hier de boel afkijken om de situatie in hun eigen land te verbeteren richting intensivering en meer opbrengst per oppervlakte-eenheid.
  Joannes, wat klets je toch weer over genen en zo. Buitenlanders komen hier gewoon de kunst van het efficiënt en voedselveiling ondernemen afkijken. Punt.

 • W Geverink

  Beste HvdR. Het lijkt er op dat je nog nooit buiten de landsgrenzen bent geweest. De reden dat ondernemers en studenten uit de hele wereld naar nederland gingen voor een landbouwopleiding of cursus was omdat de praktijkscholen er ruimte voor hadden en de overheid er subsidie voor gaf. Praktijkschool Barneveld bijvoorbeeld had een gedeelte voor buitenlandse studenten maar de tent is nu dicht. Veel nieuwe hollandse emigranten lopen heel hard van stapel en kunnen niet wachten om hun Canadese buurman te laten zien hoe goed ze kunnen boeren. Vaak duurt het een aantal jaren voor ze hun fanatieke opgejaagde high stress/go go go adrenaline nederlandse lifestile verruilen voor een een wat rustigere relaxtere take it as it comes Canadese levensstijl. Nederlanders zijn goede boeren maar dat houdt niet in dat boeren elders in de wereld achterlijk zijn.

 • Bison

  HvdR.
  Ik weet dus niet wat jij onder 'ondernemingst lust' verstaat maar als dat bij you betekent om op een paar bunder land een capitaal en arbeids intensief bedrijf te beginnen en dan als a 'raped ape' je eigen de rest van je leven rot te werken om en de hypoteek en de nieuwe investeringen(zogezegd om 'bij te blijven') bij elkaar te schrapen. Dan wens ik je geluk.

  Maar vertel me nou niet dat weinig ondernemingslust is vereist als iemand als ik die in een vreemd land en met weinig capitaal samen met mijn vrouw en kinderen(2 zonen) bij machte was om een 700+ ha grote verwaarloosde ranch te kunnen kopen en weer werkbaar en rendabel te maken.
  Omdat het hier nogal afgelegen ligt moet men dus alles zelf kunnen doen. Daar alle opstallen vergaan of afgebrand waren heb dan ook mijn eigen huis ,werkplaats en stallen moeten bouwen of herstellen,als ook nieuwe corrals en ruim 20 kilometer nieuwe heining opzetten.
  Verder moet men ook capabel zijn om voor veearts te spelen(toen ik nog koeien had),en monteur/lasser/machinist,electricien/enz.(manusje van alles dus) om het eigen machine park van onderhoud en reparaties te voorzien.

  Maar zoals je zegt,..ondernemings lust is er niet bij nodig. • evanderpasch1

  Zou het niet beter zijn als er weer een goede nvv voorzitter komt? IK geloof niet dat wien of willie annachien zouden prijzen voor haar gweldige inzet .en ik ook niet

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.