Varkenshouderij

Nieuws

Westfleisch onderzoekt mogelijkheden Improvac

Münster - Slachterij Westfleisch en onderzoeksinstituut Haus Düsse van de Landwirtschaftskammer Nord-Rhein-Westfalen onderzoeken de mogelijkheden van het auto-immuunvaccin Improvac tegen berengeur van Pfizer. Dit bevestigt inkoopdirecteur Heribert Qualbrink van Westfleisch.

Met het onderzoek wil Westfleisch inzicht krijgen in de mogelijkheden die Improvac biedt om berengeur tegen te gaan. Ook Veterinair Manager Improvac Herman Prüst van Pfizer bevestigt dat Westfleisch onderzoek doet met Improvac. Volgens Prüst zou het gaan om 10.000 mannelijke varkens afkomstig van een viertal bedrijven die worden behandeld met het vaccin. De varkens zouden afkomstig zijn van leveranciers, waarvan één bedrijf uit Nederland. Heribert Qualbrink wil deze berichten echter niet bevestigen.

Volgens Paul Reuling van het varkenshandelsbedrijf Reuling Intervar in Wehl wil Westfleisch inspelen op de naderende datum van 2017, de deadline die er in Europees verband is gesteld om te stoppen met castreren. De kans is groot dat de wereldmarkt niet klaar is om voldoende vlees te kunnen afzetten van ongecastreerde dieren. Als er dan toch moet worden gestopt met castreren, zou het Improvac-vaccin een mogelijkheid kunnen bieden.

De laatste tijd wordt in Duitsland op internetfora en nieuwssites veel gemeld en gediscussieerd over de voor- en nadelen van berenmesterij. Het gaat daarbij vooral over mogelijke problemen met de smaak van het varkensvlees en gedragsproblemen met beren in de mesterij.

Voor fabrikant Pfizer betekent deze ontwikkeling een doorbraak. Tot nu toe is er in de Europese varkenshouderij, behoudens enkele uitzonderingen, weinig belangstelling om het Improvac-vaccin toe te passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.