Varkenshouderij

Nieuws 939 x bekeken 1 reactielaatste update:7 sep 2012

'Vierdagen-eis geen prioriteit bij eerste controles'

Den Haag - Bedrijven die al groepshuisvesting voor dragende zeugen hebben maar nog niet het juiste introductiemoment hanteren van 4 dagen moeten dit duidelijk aangeven in de Verklaring groepshuisvesting. Hiermee kunnen ze voorkomen dat ze dit jaar al geïnspecteerd worden. Dat zegt Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO nederland naar aanleiding van onduidelijkheid bij varkenshouders over de Verklaring groepshuisvesting en de controles die dit jaar al gaan plaatsvinden.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 oktober bedrijven controleren die mogelijk de deadline van 1 januari 2013 niet halen. Welke bedrijven geïnspecteerd gaan worden wordt bepaald op basis van de gegevens die deze bedrijven invullen in de Verklaring groepshuisvesting (via het DR-loket).

De prioriteit van deze inspecties ligt op de aanwezigheid van een groepshuisvestingssysteem danwel het uitzicht op het hebben van dit systeem per 1 januari. Er wordt voorlopig niet gecontroleerd dat zeugen vier dagen na insemineren in de groep worden gebracht.

"Het is belangrijk dat bedrijven die nu groepshuisvesting hebben maar de drachtige zeugen nog niet binnen 4 dagen na inseminatie (de Nederlandse eis), maar wel binnen vier weken (de Europese eis) in de groep brengen in de verklaring aangeven dat ze nu en per 1 januari 2013 niet voldoen aan de eisen van groepshuisvesting. Ze dienen bij de toelichting aan te geven dat ze wel groepshuisvesting hebben maar nog niet het juiste introductiemoment hanteren”, aldus Ten Have.
Hiermee worden deze bedrijven behandeld conform de groep die aangeeft dat ze per heden wel voldoen en krijgen ze geen inspectie van de NVWA. Uiteindelijk moeten alle bedrijven voldoen aan de zogenoemde vierdagen-eis. Wanneer de controles in 2013 hierop gaan plaatsvinden weet Ten Have nog niet.

Eén reactie

  • BoB de Bakker

    Het lijkt mij logisch dat je de gedekte zeugen in één keer toevoegd aan de groep. Maar in de praktijk zit in moment van insemineren zeker 3 a 4 dagen. Dus het plaatsen in een groep 4 dagen na inseminatie is geen praktische eis. De Europese regel is beter, hebben de zeugen ook al de drachtigheidsmeting gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.