Varkenshouderij

Nieuws 3098 x bekeken 6 reacties

Varkenshuis in de randstad

Rotterdam - Op een braakliggend terrein in de Rotterdamse wijk Katendrecht wonen vanaf half oktober twee varkens in het zogenaamde Varkenshuis. Dat meldt dagblad Trouw. Het Rotterdamse varkenshuis is een kunstproject van agrariër en beeldend kunstenaar Sjef Meijman en kok Elles Kiers in samenwerking met de PeerGrouP.

Het is de bedoeling dat buurtbewoners zelf de verantwoordelijkheid voor de varkens op zich nemen. Ze voeren de beesten met hun etensresten, om na een jaar van een zelfgeproduceerd karbonaadje te kunnen genieten. De initiatiefnemers willen dat de mensen bewust worden van waar hun stukje vlees vandaan komt. Eerder werd al een Varkenshuis in Groningen opgezet. De reacties waren toen erg positief. Naast de locatie in Rotterdam krijgen Tilburg en het dorpje Annerveenschekanaal in Drenthe binnenkort ook een Varkenshuis.

Laatste reacties

 • jan9

  Als je graag problemen krijgt moet je zoiets gaan beginnen. Varkens voeren met onbehandelde etensresten ? Dat mag een boer dus niet !

 • Fredrika

  Het bestaat toch niet dat hier promotie voor wordt gemaakt! (ook in de vakpers?) Dit terwijl iedereen die een beetje thuis is in de agrarische sector, heel goed weet dat je absoluut geen etensresten aan varkens mag voeren. Overheid, doe hier alstublieft iets aan! Dadelijk zitten onze varkensbedrijven weer met varkenspest door deze mensen die het goed bedoelen, maar een totaal gebrek hebben aan vakkennis. Het initiatief op zich is niet verkeerd, maar laat het project begeleiden door mensen met vakkennis, die ook letten op de rest van de regelgeving en zich hier aan houden. Het kan niet zo zijn dat deze varkens buiten alle wetten vallen. Swill voeren kan in 2012 echt niet en mag ook niet worden getolereerd!

 • joannes

  Helemaal eens jan9 en Frederika, het maakt maar weer eens duidelijk dat men totaal niet weet waar men over praat wanneer men zo´n initiatief neemt. De mond vol over risico´s van de intensieve veeteelt en varkens, nota bene in de stad, ongecontroleerd met etensresten voeren die, joost mag weten waar vandaan komen. Iemand kan in India een worst gekocht hebben en het laatste stukje hier in Katendrecht aan die leuke varkentjes voeren. Volksgezondheid moet hier een stokje voor steken hoe leuk het ook lijkt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor al die kinderboerderijen waar die leuke hangbuikjes rondlopen.

 • joannes

  Pagina 11 aan het einde van punt 5 ¨ De oorzaak van de ziekten lag binnen de EU of hield verband met illegale verplaatsingen (fraude) , ofwel was gelegen in het achterwege blijven van de juiste maatregelen ter verwijdering van keukenafval bij internationaal vervoer. ¨ http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/cont/dv/sr14_/sr14_nl.pdf

 • jan hien

  ook ikb controle en elke 4weken dierenarts ook rechten en mest administratie aan en afvoeren melden mei telling pvv kosten ongedierte bijhouden medicijnen administratie daar kun je wel 1 man opzetten maar dat hoeft dan zeker niet

 • brabantsduitserke

  dit gaat echt nergens meer over

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.