Varkenshouderij

Nieuws

Varkens zijn mengvat voor griepvirussen

Cheongju - Koreaanse en Amerikaanse virologen hebben in Zuid-Korea een griepvirus gevonden met genetische kenmerken van mensengriep, vogelgriep en varkensgriep. Volgens de onderzoekers bevestigt deze vondst dat varkens een gevaarlijk mengvat zijn voor griepvirussen.

De onderzoekers isoleerden in een abattoir in Zuid-Korea vier virusstammen uit varkens: twee H3N2-stammen en twee H1N2-stammen. Eén van de H1N2 stammen bleek zeer dodelijk wanneer deze werd overgebracht op fretten (een veelgebruikte stand-in voor mensen in grieponderzoek). Het virus werd ook van fret op fret overgedragen. De dieren werden binnen tien dagen ernstig ziek en stierven. Ook bleek het virus zich sneller te vermenigvuldigen dan andere griepvirussen.
In een artikel in de Volkskrant zeggen de Nederlandse virologen Ab Osterhaus en Jan Wilschut dat de vondst van dit virus nog geen reden voor paniek is. Volgens hen is dit type virus ook voor de uitbraak van Mexicaanse griep aangetroffen en komt het vaker voor dat bij varkens gecombineerde griepvirussen worden aangetroffen. De Amerikaanse onderzoeker Richard Webby wijst erop dat H1N2 nauwverwant is aan H1N1 (het virus dat in 2009 wereldwijd voor honderden doden zorgde). Volgens hem zijn mensen die tegen H1N1 zijn ingeënt of al aan het virus zijn blootgesteld, hoogstwaarschijnlijk dan ook resistent voor H1N2.
Het onderzoeksteam benadrukt dat er grote behoefte is om de omvang en variëteit van griepvirussen die varkens wereldwijd nu besmetten te begrijpen en te bepalen of deze virussen in de toekomst een serieuze bedreiging vormen voor mensen. Vervolgonderzoek zal zich hierop richten.

Of registreer je om te kunnen reageren.