Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Vaccineren helpt verminderen springgedrag beren

Capelle aan den IJssel - Door mannelijke varkens te vaccineren met een middel tegen berengeur kan het springgedrag van de beren verminderd worden. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de HAS Den Bosch.

De studenten hebben van januari tot en met augustus 2012 in het kader van hun afstudeeropdracht het effect onderzocht van het anti-berengeur vaccin Improvac op onder andere ongewenst berengedrag op drie Nederlandse vleesvarkensbedrijven.
Uit het onderzoek blijkt dat het springgedrag bij de i-beren (dit zijn beren gevaccineerd met Improvac) significant lager was dan bij de beren die niet gevaccineerd waren. Daarnaast vertoonden de gevaccineerde beren minder agressief gedrag. Het aantal huidbeschadigingen was ook minder.
Andere conclusies uit het onderzoek zijn dat twee van de drie bedrijven na de tweede vaccinatie een hogere groei zien bij i-beren. De i-beren brengen gemiddeld 1 cent per kilogram meer op.
De betrokken varkenshouders wisten niet welke hokken gevaccineerd waren, maar merkten wel duidelijk verschil in het gedrag en het schreeuwen van de varkens.
Improvac wordt geproduceerd door Pfizer Animal Health en is sinds 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt.

Laatste reacties

 • Bison

  Waarom niet gewoon castreren?
  Er zit al meer dan genoeg chemische troep in het vlees tegenwoordig.

 • Ross

  welke chemische troep dan???
  Zon geurtje is wellicht ook goed voor jou Bison.

 • joannes

  Nu, daarom is de vruchtbaarheid van de mannen afgenomen de laatste jaren! Ze eten te veel behandelde bacon! En dat allemaal omdat men de natuur wil onderdrukken en het biggetje geen pijn wil doen. Wakker dier blij en de leverancier van Improvac blij.

 • Bison

  Blijf jij maar fijn in dromenland Ross

 • Rinus La81

  Eindelijk een groep onderzoekers die aangeven dat castratie beter is voor het welzijn van het varken. Het maakt daarvoor niet uit of het met een mesje gebeurt of met een vaccin.

 • B bob

  beste door de varkenssector ingehuurde 'onderzoekers zijn inderdaad bezig met de weg vrijmaken voor de Dierfolteraars. Het is immers erg lukratief om enorm veel Beren samen in een te kleine stal te proppen . Dan moet je alles bij de dieren verwijderen waar ze elkaar aan kunnen bijten en de hormoonhuishouding verstoren waardoor de Dieren rustiger worden. Het dier is tenslotte volledig ondergeschikt aan het hufterige deel van de Menschheid.

 • B bob

  Johannes, dat de mens minder in staat is zichzelf te vermeerderen is juist een zegen voor moeder Natuur ! Prima dus die hormoonbehandeling tegen berenlucht.

 • Ross

  Goed stukje B bob kip zonder kop ZELFKENNIS hoop van harte dat jij je in ieder geval niet vermeerderd.

 • B bob

  maar mevrouw ross toch , bedankt voor het kompliment. Ik heb inmiddels al een tijdje geleden mijn DNA gedeeld dus op dat vlak moet ik jou teleurstellen.

 • Ross

  B bob kip zonder kop minderwaardig DNA <> afgekeurd.

 • Bison

  Hebben ze jou soms ook gelubt Ross?,.. je komt zo venijnig over iedere keer!

 • Ross

  Nee joh ben de rustheid zelve.
  Mooie zondag gehad t.n.t..

 • bertes

  alles moet vergeleken worden met mensen. daarom emotie politiek.
  maar mensen vrouwen zijn wel een keer per maand vruchtbaar. maar kunnen wel elke dag berig zijn. en het goed vinden dat de man erop springt. maar het vrouwe varken wil alleen maar dat er een maal om de drie weken de beer erop mag. maar de varkens beer wil elke dag. dus blijft die springen. en hoor je de hele dag angst kreten. verkrachtingen. oke de beren appart afmesten. maar nu verkrachten ze elkaar. gedwongen homo geworden. met been problemen gevolg.

 • jan9

  Adel=Abdel ? Wat een fantasie heb jij ! Kom je zelf wel aan 3x/week ? Of blow je zo veel dat dat ook niet meer lukt.
  B bob, je hebt wel gelijk wat betreft dat inhuren van studenten. Dit is een stukje reclame voor improvac ! Ik geloof van hogere groei en hogere opbrengst geen hol.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.