Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Stop op cefalosporine-inzet helpt bij beperking ESBL-besmetting

Kopenhagen - Een stop op de inzet van de antibiotica cefalosporinen heeft een duidelijk positief effect bij de beperking van ESBL-besmetting in de Deense varkenshouderij. Volgens voedselonderzoeksinstantie DTU Fødevareinstitut werd vorig jaar op de geteste bedrijven helemaal geen ESBL meer geconstateerd.

In 2010 kwamen deze resistente bacteriën nog op 11 procent van de gecontroleerde bedrijven voor. Ook in de slachterijen daalde het aantal geconstateerde besmettingen markant. Het instituut heeft dit bekendgemaakt bij de publicatie van zijn nieuwe jaarlijkse rapport over het antibioticaverbruik. Cefalosporinen zijn belangrijk bij de behandeling van infecties in de humane geneeskunde en daarom moet worden voorkomen dat bacteriën daartegen resistentie ontwikkelen.

De stop op de cefalosporine-inzet werd in laatste genoemd jaar op vrijwillige basis ingevoerd.

Eén reactie

  • politiek

    Cefalosporine,s zijn er in diverse generatiesoorten. Zowel generatie 1 tot en met 4. Met deze kennis richting ESBL dient er een totaalverbod te komen op alle 4 de genearties Cefalosporine,s. Dit om de humane sector te beschermen. onduidelijk is hoe de veehouderij Nederland hier tegenaan kijkt ? . Nemen die zelf deze verantwoording de mens (humane sector ) te beschermen of moet dat opgelegd worden door de Overheid. ? .

Of registreer je om te kunnen reageren.