Varkenshouderij

Nieuws 625 x bekeken

‘Risico insleep Afrikaanse varkenspest klein’

Madrid - Het risico dat de ziekte Afrikaanse varkenspest vanuit Rusland wordt geïntroduceerd in de Europese Unie is klein. De risico’s zijn hoger voor Polen en Letland. Dat is de conclusie van een risicoanalyse, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Madrid.

Het is de eerste keer dat een risicoanalyse, op basis van een computermodel, is gedaan voor de Afrikaanse varkenspest. In onderzoek naar de risico’s, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Veterinary Research, is gekeken naar de zogenoemde transportgeassocieerde transmissieroutesrisico’s. Dit zijn vrachtwagens die vanuit Rusland naar de Europese Unie rijden, voedselresten van internationale schepen en voedselresten van internationale vliegtuigen. Het computermodel liet zien dat het risico voor introductie van Afrikaanse varkenspest in de meeste landen (16 van de 27 lidstaten, waaronder Nederland) klein is. Voor Polen en Letland is het risico het hoogst. Het laagste risico geldt voor Malta. Finland, Estland en Duitsland werden aangemerkt als landen met een gemiddeld risico. De kans dat Afrikaanse varkenspest wordt verspreid is het hoogst bij vrachtwagens die 65 procent van het totale risico bepalen. Voedselresten van internationale schepen is een groot risico voor Finland en een gemiddeld risico voor Polen, Duitsland en Nederland. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat bij de preventie van verspreiding van het virus de nadruk wordt gelegd op de desinfectie van vrachtwagens omdat deze het grootste risico vormen in de verspreiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.