Varkenshouderij

Nieuws 1160 x bekeken

Proef toont gunstige effecten van kunstmelk

Rotterdam - Uit een proef uitgevoerd door veevoederbedrijf Provimi blijkt dat kunstmelk bijvoeren in het kraamhok leidt tot hogere speengewichten en minder gewichtsverlies van de zeug.

De biggen in de proef die tot dag 16 melk bijgevoerd kregen, hadden een hoger speengewicht dan de biggen in de controlegroep. Ook de sterfte onder deze groep was lager. De zeugen in de proefgroep verloren 6,4 kilo minder gewicht dan de zeugen waarvan de biggen geen kunstmelk kregen.
Uit bestaande onderzoekgegevens blijkt dat de reproductieresultaten achteruit gaan als zeugen meer dan 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen tijdens de lactatie. De uitkomsten van het onderzoek zijn relevant, aldus Provimi. De reden daarvoor is dat de melkproductie van zeugen steeds meer een beperkende factor wordt bij de toenemende toomgroottes.

Of registreer je om te kunnen reageren.