Varkenshouderij

Nieuws 20 reacties

NVV-vleesvarkenshouders willen af van biggennotering

Erp - De groep vleesvarkenshouders die werkt aan nieuwe voorstellen voor de biggennotering van de NVV ziet het liefst die notering geheel verdwijnen. “We hopen op een wijs besluit van het bestuur van de NVV”. Dat zegt Raymond van de Wetering die betrokken is bij de groep. Van de Wetering is binnen de NVV ook voorzitter van de regio Veghel-Oss/Maaskant.

Deze zomer bleek dat er onder vleesvarkenshouders toenemende onvrede is over de biggennotering van de NVV. De notering, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een toonaangevende notering voor de biggenhandel, zou structureel te hoog staan. Daardoor zouden vermeerderaars worden bevoordeeld en mesters worden benadeeld doordat ze een te hoge biggenprijs betalen.

De NVV nam vorig jaar weer zelf de notering ter hand, nadat deze jarenlang door de Groene Belangenbehartiger was opgesteld en gepubliceerd. Er kwam een noteringscommissie onder leiding van NVV-bestuurder Theo Duteweerd. Verder is niet duidelijk wie er in de noteringscommissie zitten.

De vleesvarkenshouders hebben een gesprek gehad met het bestuur van de NVV en zouden voorstellen voor een betere notering uitwerken. De voorstellen komen volgende week donderdag 27 september in het bestuur van de NVV. Ze zullen er dus op neer komen dat men van de biggennotering af wil.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg zegt nog geen voorstellen van de vleesvarkenshouders te hebben gezien. Hij bevestigt dat het landelijk NVV-bestuur volgende week de voorstellen gaat bespreken. Over een eventueel opheffen van de biggennotering zegt hij: "Het is aan het bestuur om daarover te beslissen." Hij laat zich verder niet uit over een eventuele uitkomst van de bespreking. "Het is goed dat dit in het bestuursbreed wordt besproken."

Laatste reacties

 • John*

  laat mij raden dit is zeker de groep vleesvarkenshouders die het moeten hebben van (goede)goedkope biggen om nog enigsinds een goede voerwinst te draaien? Jarenlang waren deze biggen prima te krijgen. Maar nu hebben de vermeerderaars eindelijk een middel om wekelijks te kijken of er nog een goede biggenprijsontvangen wordt. En niet een jaar later als de boekhoudcijfers gedeeld worden! Het zegt mij genoeg dat de nvv notering nauwelijks afwijkt van het agrovision gemiddelde. En dan wordt in agrovision nog de opbrengst van de slachtbiggen meegenomen. De tijd van goedkope biggen is geweest ook de vermeerderaar (groot en klein) kent zijn prijs. Als de nvv notering verdwijnt stel ik voor om een echte nederlandse VERMEERDERAARS notering te gaan maken. Voor en door vermeerderaars.

 • joannes

  De biggen hebben een eigen prijs gekregen met de export en de mesters worden er nu door de buitenlandse mesters uitgeprijst. Buitenlandse mesters met minder kosten die ¨iets¨ meer kunnen betalen voor kwaliteits biggen, nota bene inclusief transport en commisiekosten.

 • Bison

  Die EU vormen is nooit een goed idee geweest.

 • leftturn

  de notering is niet correct, in de zomer te hoog en in de winter probeert men dit te corrigeren. ook is het onjuist, dat er geen helderheid is over de comissieleden. de notering voegt ook niets toe, het is een slap aftreksel van de weser ems. we hebben echter een verschil met dld, we gaan in de zomer niet marchanderen met de toeslag in nl, in dld zakt de notering niet meer, maar worden de toeslagen vogelvrij. wil de fokkerij meermalen per jaar gezeur over de toeslag, en dan niet alleen maar omhoog, dan krijg je dit via de nvv notering. ook de handel kan in de zomer niet weg met deze hoge basisnotering.
  wellicht is het alleen al voldoende wel volledig open te zijn over de tot standkoming, ipv de zaken in een schimmig achterafkamertje te regelen.

 • vleesvarkenshouder

  De vraag is of de NVV notering nog een verwachtingsnotering moet zijn nu er veel varkenshouders op handelen. Volgens mij kan de verwachting er af. De vraag is dan, moet de NVV nog altijd als eerste met een notering komen. De schijn dat de notering de prijs na boven drukt kan er dan af.
  Volgens mij is de mester als fokker gebaat bij een notering welke deels recht doet aan de markt, maar waar wel vaste langere termijn afspraken overgemaakt kunnen worden. Zodat de energie van fokker als mester gaat zitten in optimale kwaliteit van de biggen; dan wekelijks het gevecht of er een euro bij of af gaat. Uiteindelijk gaat het er om of de prijs gemiddeld van het jaar markt conform is t.o.v. hoge en lage pieken bij export.

 • varkenshouder1

  Ik vraag mezelf af of de biggennotering wel te hoog is. De biggen lopen goed weg naar het buitenland, zelfs met toeslagen op NVV. Dat zegt genoeg. Het probleem zit hem bij de vleesvarkenshouder. Die krijgt zijn varken onvoldoende verwaard. Iedere mester heeft moeite om de NVV prijs netto te beuren maar de fokker beurt die wel voor de big. Dat is dus de markt, oftewel onvoldoende markt voor vleesvarkens binnen NL en dan moet je op export met kosten. Markt voor biggen is er wel omdat het een vraagmarkt is.

  Is er in de toekomst binnen NL nog wel plaats voor vleesvarkens of worden we toch dat biggen exportland, samen met de Denen ?????

 • drientje

  Het lijkt me het beste dat er openheid komt hoe de NVV-notering tot stand komt. Ook op de NVV-notering worden soms forse toeslagen betaald, dat is dan veelal het geval bij volle auto's. Deze toeslagen zijn soms zo hoog dat de uiteindelijke verkoopprijs door geen mester betaald wordt. Toch blijft de handelaar wel in leven. Het kan dus niet anders de kleinere fokker en mester betalen dit spelletje van de handel. NVV, ik zou me nog wel drie keer bedenken de notering overboord te gooien, puur in het belang van het gezinsbedrijf.

 • John*

  als je aan het begin van het jaar een prijs afspreekt voor koppeltoeslag, kwaliteitstoeslag en entingen op nvv noteringen hoef je daar het hele jaar niet meer naar om te kijken. Rust voor zowel mester als fokker. nvv notering is nu voor een bedrijf van 400 zeugen zonder entingen.

 • hopman

  Wanneer je als varkenshouders de NVV biggenprijs weg wil doen dan moet je ook de NVV vleesvarkens notering weg doen.
  Dan speel je in ieder geval de handel in de kaart maar ook de slachterijen.Want de handelaar praat makkelijker met de slachterij dan met de varkenshouder.
  Als je alleen al kijkt naar de biggenbeursnotering die iedere 4 tot 5 jaar € 5,00 uit de toeslag halen dan kom je als fokker met 300 zeugen ieder jaar € 5000,00 tekort die verdwijnt in de zakken van de ????
  Uit het varkens- en biggenprijsonderzoek was het heel duidelijk dat er grote verschillen waren in uitbetaling.
  Daarom vleesvarkenshouders let op, als het even niet mee zit, doe de notering maar weg!!!
  Vr Gr Bert Hopman

 • varkenshouder1

  Als de notering weggedaan wordt gaat men de biggennotering op Weser Ems zetten. Wat willen deze vleesvarkenshouders daarmee bereiken. Men kan ook op DPP inkopen als men het er niet mee eens is maar dan wordt het verhaal alleen maar onduidelijker. Het is niet voor niets dat de NVV prijs ontstaan is destijds, dus koester deze prijs. Uiteindelijk betaal je net zoveel op een andere prijs maar dan met meer onduidelijkheden. Ik ben het met Hopman eens.
  Vleesvarkenshouders moeten hun te lage rendementen niet afwentelen op de fokker, die heeft net zo goed zijn kostprijs. Men moet er wel over nadenken of men in NL kan concurreren met het buitenland als vleesvarkenshouder !!!!!

 • leftturn

  de nvv vleesnotering wordt niet of zelden gebruikt als basis voor de betaling, deze notering is ook niet correct. dus inderdaad, deze kan weg. hier voor is nog een reden: we hebben al de nord-west en deze is wel veelgebruikt.
  als de nvv notering weg is, wordt de fokker er niet armer van, zoals gesteld. toeslagen en vraag/aanbod betalen de uitbetalingsprijs. de nvv notering is jaarrond niet zo heel fout, maar maakt door het jaar heen niet marktconforme bewegingen, vooral in de zomer. de weser ems doet dit ook, maar daar worden de toeslagen vloeibaar.
  de handel moet in de winter te weinig betalen voor de biggen om in de zomer het verlies terug te pakken. als je een reeele afspiegeling van de markt wilt hebben kies dan dpp en zorg als fokker zelf voor een goede toeslag. de handel moet dus in de winter zijn verzekeringspremie pakken om de zomer door te komen. als fokker betaal je deze premie, en over het algemeen is de handel niet de onderliggende partij in deze.
  voor mij als vleesvarkenshouder gaat het niet om de hoogte van de notering maar om de vreemde bewegingen.

 • varkenshouder1

  Een groter probleem is dat andere noteringen nog steeds inclusief BTW noteren.
  Met de bewegingen tussen DPP en NVV valt het nogal mee. Op het eind van het jaar klopt het allemaal weer. DPP maakt ook rare sprongen , dus om daar een notering voor te laten verdwijnen?
  Dat de NVV varkensnotering niet veel gebruikt wordt is omdat de handel en de slachterijen hierachter zitten. Die zullen nooit accepteren dat boeren de notering maken voor hun. In Duitsland staat die notering wel maar ook daar hebben de slachterijen het laatste woord.
  Ik blijf ervoor staan dat we de NVV notering koesteren omdat anders de handel weer gaat zorgen dat de noteringen niet meer transparant zijn om zo hun deel te innen. Het verbaasd me enorm dat NVV leden deze discussie aanzwengelen terwijl zij juist jaren gestreden hebben voor een transparante prijs. Een ontzettende rare move vindt ik dat.....

 • c.putten

  notering moet weg om de reden van alle reacties,nvv is vakbond om dingen SAMEN voor elkaar te krijgen,door notering krijgt men het welles nietes verhaal van fokkers tegen mesters,daarom moet de notering weg.(en word ik weer lid)

 • varkenshouder1

  Noem hem dan geen NVV notering maar varkensprijs.nl of iets dergelijks.

 • John*

  als er in februari + 10 wordt betaald op de nvv mag de toeslag in juli best zakken naar nvv + 5. want dat is wat er er bij de weser ems gebeurt..

 • Barchem

  De nvv notering is in het leven geroepen door de onvrede over de bestaande noteringen. Nu is er een notering die staat voor een strakke prijs zonder onnodige wisselingen in toeslagen gedurende het jaar. In vaste koppelingen tussen vermeerderaar en mester geeft dat ook rust. Juist diegenen die geen vaste koppelingen hebben, zijn constant met de toeslagen aan het trekken, zowel in nederland als in duitsland.Werk gewoon samen aan een goede samenwerking met als basis goed uitgangsmateriaal en duidelijke afspraken.

 • varkenshouder1

  Eens met Barchem. Het enigste wat volgens mij aangepast moet worden is dat er een goede commissie achter de NVV notering komt staan. Het is te onduidelijk wie de prijs bepaald. Stel een nieuwe commissie samen uit 2 DB leden en een 4 tal varkenshouders, aangevuld met iemand uit de handel en slachterijwereld. Dat geeft een brede commissie en een strakke prijs. Dat moet de missie zijn van de NVV en niet het bekvechten over deze notering want dat slaat nergens op.

 • WT

  ik heb tot nu toe nog geen enkele reactie gelezen waaruit blijkt dat men het spel rond de n v v biggennotering begrijpt. eigenbelangen zijn groter dan het algemeen belang of niet Wyno.

 • varkenshouder1

  Volgens mij is Wyno de enigste zeugenhouder in het DB bij de NVV. De rest is allemaal vleesvarkenshouder en dus lijkt mij het eigenbelang klein. Het is toch een vrije keus of je de biggen op NVV of bijvoorbeeld op WeserEms ver- of inkoopt. Waar gaat de discussie eigenlijk over. Je bent uiteindelijk zelf baas over je inkoop !!!!

 • evanderpasch1

  Het is wel erg hypocriet om de zeugenhouder onder kostprijs te willen uitbetalen en tevens roepen dat slachterijen meer voor vleesvarkens moeten betalen.
  Als de nvv notering te hoog was werden er niet zo,n toeslagen op betaald en als je te weinig toeslag betaald gaan grote fokkers in duitsland leveren.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.