Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

NVV hekelt arrogantie Albert Heijn

Zaandam – “Albert Heijn stelt zich steeds arroganter op en schaamt zich er niet eens voor”. Dat zegt Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV).

Albert Heijn (AH) liet onlangs weten een eenzijdige korting door te voeren van 2 procent omdat ze door overnames groter is geworden. Vandaag protesteren boerenorganisaties tegen deze actie bij het hoofdkantoor van AH in Zaandam. Naast de NVV doen de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Dutch Dairymen Board (DDB) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) mee aan de actie.
Volgens de NVV voorzitter is de situatie aan het doorschieten. “Wij zijn als sector al lange tijd aan het praten met supermarkten om een duurzame keten te maken. Een keten waarbij het verdienmodel mede centraal staat. Een eenzijdige kortingsactie zoals AH dat doet werkt niet mee aan het vertouwen”, aldus Zwanenburg. Het is nog niet bekend welk direct gevolg dit heeft voor de varkenshouders die aan AH leveren. Ook is niet bekend hoe bijvoorbeeld slachterij Vion met de nieuwe inkoopwaarden van AH om zal gaan. Volgens de NVV zal dit hoe dan ook gaan doorwerken in de hele keten en effect gaan hebben op de varkensproducenten.
Zwanenburg vergelijkt deze ontwikkeling bovendien met het bankwezen. “Ik zie parallelen met de bankwereld die ook steeds machtiger is geworden. En zie waar die honger naar macht toe heeft geleid”. Zwanenburg is organisator van de actie maar zelf niet aanwezig. De werkzaamheden op zijn bedrijf laten dat niet toe. Vanuit de NVV is bestuurslid Frank Donkers aanwezig in Zaandam.

Laatste reacties

 • John*

  misschien moeten de voerleveranciers om maar stoppen met kwantum korting bij de varkenshouders... deze varieert van 10 cent tot 1 euro.. dit heeft niets te maken met grondstofkosten maar de leverancier heeft lagere verkoopkosten, minder advieskosten en een groter productie volume waardoor de kosten lager. Alle verwerkers zien mogelijkheden en wij boeren zijn nu al bang dat we de rekening krijgen!!!

 • bertes

  jumbo was AH al voor.

 • kalkar

  De meeste mensen vinden het toch prachtig al die grote multinationals. Zie waar dit toe leidt. Maar het volk is nu eenmaal erg dom en slaafs.
  Wat nu te doen tegen al deze monopolisten? Simpel, b.v. niet meer shoppen bij A.h. maar bij Plus. Niet meer bij de shell, maar bij de Esso. Kortstondig om maar even aan de hoge heren duidelijk te maken wie de eigenlijke macht heeft. Voor nu is het heel simpel: Samen met Heineken,Grolsch, Coca Cola, Campina, Vion, enz, enz. de boel een week platleggen. Kost even een paar stuivers, maar op langere termijn beter af.Dus even de koppen bij elkaar en er voor gaan. Kijken wie de langste adem heeft.

 • bigvredepeel

  melkertje1 denk jij dat coca cola, heineken en Grolsch zich onder druk zetten die zeggen jij minder betalen wij niet leveren.

 • drikhend

  De afspraken tussen de grote jongens onderling kennen alleen de bedrijven die daar bij zijn betrokken .Als je een strek merk hebt sta je natuurlijk sterker dan dat je gewoon een product hebt wat overal te koop is . Dus de merk fabrikanten kunnen als ze het lef hebben niet meer leveren . Of de grondstoffen die ze inkopen proberen in prijs te drukken . En dus de pijn bij iemand anders neer leggen . Meestal de boer . Uit alles blijkt dat de boer de macht over zijn product verloren is . En dus gewoon uitgespeeld wordt op de wereld markt .

 • kalkar

  Bigvredepeel, dat weten wij dus niet. Zie peijnenburg koeken in het verleden. Wanneer alle A merken leveranciers de koppen bij elkaar steken, moet jij eens kijken wat een macht wij dan hebben. Dus ook b.v. unilever erbij ( ijs, boter, diepvriesmaaltijden, enz. Dus prijs correct houden richting supers, niet betalen dan b.v. 1 week radicaal niet leveren. Kijken wie er dan piept.

 • bertes

  de wet is er ook om als grote geldschieter te gebruiken, als bescherming tegen kleine bedrijfjes. zodat je alle macht krijgt.

 • B bob

  Vergeten we de prijsafspraken onderling tussen o.a. de bierfabrikanten niet ? Dat zouden de Veehouders niet voor elkaar krijgen aangezien er dan enorm veel buitenlandse producenten de markt kunnen invullen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.