Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Meningen verdeeld over monitoring luchtwassers

Wageningen - Veehouders kijken heel verschillend aan tegen de mogelijkheid van het elektronisch monitoren van luchtwassers. Dat zegt Roland Melse, onderzoeker milieutechnologie bij Wageningen UR. Een deel van de boeren ziet de ontwikkeling als positief. Zij staan voor openheid en vinden dat iedereen elk moment mag weten hoe hun luchtwasser presteert.

Er zijn echter ook veehouders die het niks vinden dat handhavers zo nadrukkelijk over hun schouder mee kunnen kijken en vrezen dat de informatie tegen hen wordt gebruikt of mogelijk in verkeerde handen komt.
Om ervaring op te doen met het elektronisch monitoren van luchtwassers loopt er een zogeheten implementatie-project waar zeventig, voornamelijk varkenshouders, aan mee doen. Vorige week is de eerste ronde studie-bijeenkomsten afgesloten waarbij deelnemende boeren, fabrikanten en handhavers aanwezig waren. Melse is als extern deskundige betrokken bij het implementatie project. Het continu monitoren van luchtwassers wordt  zeer waarschijnlijk verplicht. Bij nieuwe wassers vanaf 1 januari 2013. Voor bestaande wassers gaat vermoedelijk overgangstermijn gelden van 3 jaar.

Laatste reacties

 • bertes

  15 jaar terug kwamen rapporten, dat ammoniak uit veehouderij niet schadelijk is.
  we hebben het goed gevonden, dat die weg gestopt werden. omdat we zo ammoniak een rekensom gemaakt hadden. en weer konden groeien. en boeren die te dicht op woonkernen zaten. konden warm verplaatst of weg gekocht worden.
  de huizenmarkt ligt op zijn gat. en boerenbedrijven zijn niks waard.
  zo nu weer terug naar de waarheid. vind u ook niet? de kleine boer heeft weer kansen.

 • jan9

  ? ik kan Uw commentaar niet echt plaatsen. Kunt U het eea duidelijker formuleren ? Aangezien U van stand bent zou men toch zeggen dat Uw nederlands uitstekend is, echter ik ben maar een simpele boer dus misschien is dat de reden dat ik Uw uittingen niet kan plaatsen.

 • zanden

  Omdat uit onderzoek gebleken is dat er boeren zijn die wel een luchtwasser hebben maar hem niet aanzetten om kosten te besparen, is wel te begrijpen dat de meningen verdeeld zijn over deze monitoring

 • ACB

  Heb het als eens eerder gezegd,jullie boeren zijn in dienst van??/ over een paar jaar hebben jullie niks meer tevertellen over je eigen spulletje ( HOEZO DICTATUUR)

 • Hogman1

  Juist gezien ACB .....
  Is jammer genoeg bij een ieder die iets tracht te ondernemen.
  Braaf zijn en luisteren naar de Ambtenaren en natuurlijk niet opgeven want anders hebben we er in een ommezien 25000 alleswetende werklozen bij.

 • John*

  dankzijn de 95% luchtwasser mag je 10 keer zoveel dieren houden als met de minst goed presterende groen label technieken, dan mag er toch ook wel iets tegenover staan? Maar om nu elke wasser standaard te monitoren lijkt me gekkenwerk. Als alle fabrikanten de wassers zo uitrusten dat er ten alle tijden een kastje gemonteerd kan worden met verbinding naar de handhavers, en deze ingeschakeld worden na overtredingen bij steekproefsgewijze controles of klachten uit de omgeving lijkt mij een beter plan. Een soort alcohol slot voor luchtwassers.

 • Jan Zonderland

  Als de overheid de aanschaf en het gebruik van luchtwassers nou eens zou gaan betalen ? Het is toch een algemeen belang, als het er al is, om minder amoniak in de lucht, die eenieder inademd, te hebben.
  Dan heeft niet een boer een probleem met die dingen.
  Dan is er ook geen controle apparaat nodig en kan de politie zich ook met nuttigere zaken (snelheidscontoles ..........?????) bezig houden en kunnen er weer een legertje ambtenaren gaan doen waar ze goed in zijn (raamstaren)
  Nu moet iedere boer zelf voor de kosten opdraaien zonder dat daar financieel wat tegenover staat.
  Geen wonder dat er een aantal zijn die zeggen van bekijk het maar.
  De overheid zet toch ook geluidschermen langs snelwegen omdat de auto's kennelijk teveel lawaai maken i.p.v. iedere automobilist te verplichten zijn auto stiller te maken onder dwang van torenhoge boetes.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.