Varkenshouderij

Nieuws 529 x bekeken 1 reactie

Ieren beginnen met DNA-testen varkensvlees

Dublin – Ierland gaat beginnen met het met DNA-technieken testen van varkensvlees. Volgens de Irish Farmers Association betekent dat dat er een eind gemaakt kan worden aan 'misleidende'' etikettering over de herkomst van varkensvlees.

"Misleidende etikettering is wijdverbreid en is één van de oorzaken voor de moeilijkheden waarin de Ierse varkenssector verkeert. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van het DNA Certified Programme. Varkenshouders en consumenten kunnen er zeker van zijn dat de precieze herkomst van varkensvlees op basis van solide wetenschap wordt vastgesteld. De succesvolle implementatie van het programma zal daadwerkelijk een eind maken aan de misleidende etikettering in de detailhandel, de verwerkende sector en de cateringindustrie," aldus voorzitter Tim Cullinan van de sectie varkenshouderij en –vlees bij de IFA.

Op grond van het programma, dat is gebaseerd op de expertise van Identigen, wordt de herkomst van het vlees vastgesteld aan de hand van monsters van het vlees zelf en niet meer op basis van de aanduidingen op de verpakking. De DNA wordt vervolgens vergeleken met een database met de DNA van alle in Ierland levende beren. Als een aantal monsters niet overeen blijkt te komen dan wordt dat vastgelegd, waarmee volgens de IFA de aanwezigheid van niet-Iers varkensvlees kan worden aangetoond. Als de betrokken bedrijven de situatie niet verbeteren, dan zal de IFA hen met naam en toenaam openbaar maken, aldus de boerenbond.

Eén reactie

  • joannes

    Een vorm van de grenzen sluiten voor buitenlandse producten. Wanneer je klanten bewust maakt import mag je verwachten dat ze binnenlands beschermen! Een bedreiging voor exporterende landen. Ik ben benieuwd hoe dat hier in Nederland uitpakt, wanneer we buitenlands product gaan weren.

Of registreer je om te kunnen reageren.