Varkenshouderij

Nieuws 2362 x bekeken 2 reacties

“Handjevol overtreders bepalen beeld gehele veehouderij”

Den Bosch - “Als blijkt dat varkenshouders in Brabant inderdaad willens en wetens de regels wat betreft luchtwassers aan de laars lappen, dan vind ik dat de overheid moet optreden”.

Dat zegt Peter Brouwers van de ZLTO in reactie op de controle in Oost-Brabant die de politie, justitie, NVWA, het waterschap en de provincie hebben uitgevoerd bij zeven varkenshouders en één kalverhouder. Bij zes van de acht gecontroleerde veehouders was geen luchtwasser aanwezig of werd die niet gebruikt.
Brouwers vindt het wel jammer dat het gedrag van een handjevol individuele ondernemers het beeld bij politici en beleidsmakers over de veehouderij bepaalt. “Daar ligt ook voor ons als vereniging van boeren en tuinders een verantwoordelijkheid. We moeten elkaar durven aanspreken op ons gedrag”, aldus Brouwers.
Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangegeven dat het OM resultaten van het onderzoek in behandeling heeft. “Het is aan de officier van justitie of er boetes worden opgelegd aan de bedrijven die in overtreding waren. Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, aldus de woordvoerder.
Het OM kan niet zeggen of dit een éénmalige actie is geweest. “Het is ook niet aan Brabantse aangelegenheid. Er kunnen altijd controles plaatsvinden. De controle in Brabant was in samenwerking met de politie aldaar. Maar voor hetzelfde geldt wordt er gecontroleerd in Gelderland”, aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

  • Mels

    Zlto kan opgedoekt worden als ze hun leden niet van te voren op het gebruik en de boetes bij niet gebruik gewezen hadden,nu met de vinger wijzen naar de stoute boeren,tjonge wat een helden.

  • zanden

    Genoemde bedrijven waren eerder in overtreding en werden nu opnieuw gecontroleerd.Immers eerder was al gecontroleerd bij 627 bedrijven en daar werden 332 overtredingen geconstateerd. En in 2009 hebben 12 gemeenten vrijwillig meegewerkt aan onderzoek. Bij 47 bedrijven zijn in totaal 63 luchtwassers gecontroleerd. In 75% van de gevallen waren overtredingen van de regels. Er bleken toen drie dingen: 1 Er was helemaal geen vereiste luchtwasser aangebracht 2. er was een ander apparaat geinstalleerd dan in de vergunning was vereist. 3 de luchtwasser stond niet aan. Dat laatste was de meest voorkomende overtreding.
    Met alle gevolgen voor de luchtkwaliteit.....
    En het wordt nu afgedaan als incidenten?

Of registreer je om te kunnen reageren.