Varkenshouderij

Nieuws

Groepshuisvesting zeker niet overal op tijd

Brussel - Officieel heeft nog geen enkele Europese lidstaat aangegeven dat de omschakeling naar groepshuisvesting van zeugen voor 1 januari niet wordt gehaald. Officieus is duidelijk dat die een aantal lidstaten het zeker niet zullen halen. Dat zegt lobbyist Frans van Dongen over de omschakeling naar groepshuisvesting.

De Europese Commissie bracht in juni van dit jaar naar buiten dat negen lidstaten van de EU problemen zouden hebben om de deadline te halen. De organisatie Compassion in World Farming heeft die landen deze maand weer op zijn website genoemd. Het zijn: Oostenrijk, Cyprus, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal en Slovenië. CiWF voert met allerlei acties de druk op de regeringen in de verschillende Europese lidstaten op.

Volgens Van Dongen blijft de Europese Commissie regelmatig informeren bij de verschillende lidstaten hoe ver men is met de omschakeling. Op die manier wil ook de commissie zo veel mogelijk druk zetten op de lidstaten om voortgang te maken met de omschakeling.

Het lijkt echter nu al vrij duidelijk dat een aantal landen het niet gaan halen. De Europese Commissie ziet zich dan geconfronteerd met een productiestroom van biggen uit een illegaal huisvestingssysteem. De grote vraag is dan hoe de commissie met dit probleem om wil gaan. Van Dongen: "Biggen zijn geen eieren die je industrieel kunt verwerken. Bovendien zit er geen stempel op waaraan je kunt zien uit wat voor huisvestingssysteem ze komen, en ook aan het vlees dat er uiteindelijk van komt kun je dat niet afzien."

In Nederland hebben LTO en NVV in samenwerking met het PVV geïnventariseerd hoeveel bedrijven buiten hun schuld in de knel zijn gekomen doordat bijvoorbeeld vergunningen veel te traag werden afgegeven. De organisaties willen voordat ze met staatssecretaris Bleker hebben gesproken nog niet aangeven om hoeveel bedrijven het gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.