Varkenshouderij

Nieuws 755 x bekeken

Fancom komt met hoest monitor.

Panningen - Stalautomatiseerder Fancom in Panningen komt met een varkenshoest monitor. Het systeem wordt op de komende Eurotier beurs in Hannover gepresenteerd. De komende maanden zullen de eerste systemen bij een vijftal varkenshouders in de stal worden geïnstalleerd om de eerste ervaringen op te doen met het systeem. Dit bevestigt Erica Bongers, sales manager bij Fancom.

Het systeem is ontwikkeld door Fancom in samenwerking met het bedrijf SoundTalks. Dit bedrijfje is opgezet door een tweetal onderzoekers van de Universiteit in Leuven, waarmee Fancom al jaren een nauw samenwerkingsband heeft.

De hoestmonitor is in staat onderscheid te maken tussen de verschillende soorten hoest die een varken produceert. Zo maakt het systeem onderscheid tussen hoest die ontstaat als gevolg van stof in de lucht en hoest als gevolg van besmetting met bepaalde ziektekiemen. De komende tijd wil Fancom in samenwerking met de varkenshouders, waar het systeem is geïnstalleerd, normen en criteria ontwikkelen op basis waarvan de varkenshouder actie zou moeten ondernemen.

De hoestmonitor moet onderdeel worden van een veel breder systeem, waaraan de Leuvense universiteit werkt. Ook cameraregistratie, waarmee aspecten van het diergedrag kunnen worden vastgelegd en geanalyseerd, is onderdeel van dit project.

Of registreer je om te kunnen reageren.