Varkenshouderij

Nieuws 2387 x bekeken 10 reacties

Canadese varkenshouders willen overheidssteun

Ottawa - Varkenshouders in het Westen van Canada willen dat de overheid snel gaat ingrijpen om de varkenssector te redden. Volgens de boeren heeft de sector te maken met de grootste crisis ooit.

De afgelopen dagen hebben de twee grootste varkensbedrijven van Candada, Big Sky Farms in Saskatchewan en Puratone in Manitoba, faillissement aangevraagd bij de bank. Vele andere varkensbedrijven hebben te lijden onder de hoge voerkosten. Tegelijkertijd houden de banken zich steeds afzijdiger om de producenten te ondersteunen in deze moeilijke tijden.
De boerenorganisatie Keystone Agricultural Producer gaat zich nu samen met de Manitoba Pork Council inzetten om de overheid over te halen de financieringsmogelijkhden voor varkenshouders te versoepelen. Gedoeld wordt op een lening tussen de 130 en 150 miljoen Canadese dollars (102 en 118 miljoen euro) die de komende zes maanden beschikbaar moet komen vanuit de overheid.

Laatste reacties

 • John*

  gemiddeld eet een vleesvarken nu 20 euro voer meer op, dat betekent dat er gemiddeld 10 euro per plaats meer aan voer inzit.. voor een bedrijf van 3000 vleesvarkens is dat toch even 30.000 euro. Eigenlijk zou de bank dit best kunnen financieren met als voorwaarde dat de lening weer afbetaald wordt op het moment dat de voerkosten dalen. Dan komen er ook weer extra middelen vrij.

 • reneraai1

  Volgens mij werkt het zo niet. Alles gaat ongemerkt omhoog en op een moment weer omlaag. De rekening courant merkt er niks van.

 • John*

  kosten stijgen, productie daalt, 11 maanden later stijgen de opbrengstprijzen
  kosten dalen, productie stijgt, 11 maanden later dalen de opbrengstprijzen.

 • Bison

  Ach, het is hetzelfde gezijk over de hele wereld.De voedsel prijs word door the overheid kunstmatig laag gehouden.
  Alle boeren moeten gewoon 10% minder produceren dan de vraag,dat schroeft de prijs op.
  Als het nou is concuren de boeren zichzelf de grond in.
  Laat de consument maar een poosje honger lijden,krijgen ze mischien wat meer ontzag voor degene die het vreten bij ze op tafel brengt.

  Met Big sky heb ik geen meelij,hij heeft vele kleinere varkenshouders in sask naar de klote geholpen door met overheid subsidies die megastallen te bouwen.
  Zo de taxpayer zit er al tot over de oren in,..en nou willen ze weer meer geld!
  Laat ze maar om zeep gaan.

 • ed12345

  iets wat ik altijd gezegd en gezien heb als het echt moeilijk wordt gaan de grootste er het eerste aan.Ze kunnen niet knippen in de loonkosten een klein familiebedrijf kan dat wel

 • Bison

  In de laatste 10 jaar hebben de meeste mesters er de brui aan gegeven.
  Er zijn hier alleen nog een paar grote mega bedrijven over, buiten giganten zoals Big Sky zijn er een paar kleinere 'vooruitstrevende' bedrijven die hebben uitgebreid en/of andere kleine bedrijven overgenomen.
  Zover ik weet word alleen nog op contract geteelt.

 • John*

  in nederland hebben we het geluk dat we beschikken over veel reststromen waardoor we de voerprijs laag kunnen houden. Als ik in een gebied varkens zou houden waar weinig van deze producten beschikbaar zou ik toch zoveel mogelijk voer zelf proberen te telen of laten telen onder contract. Bedrijven die nu beschikken over eigen voer doen het nu erg goed.

 • martensDLD

  dan ga maar eens rekenen met een tarwe prijs van 250 euro of meer,weet niet of je het dan zo goed doet,je moet je eigen voer toch ook op een prijs zetten?

 • W Geverink

  De voerprijs is niet heel veel anders als bij jullie. Waarschijnlijk nog steets iets goedkoper. De vleesvarkens brengen omgerekend 93 Eurocent per Kg geslacht op. Een gemiddeld slachtvarken van 98 Kg brengt 98x0.93x1.13(index)=102.98 Euro per stuk...

 • John*

  martens dld, klopt op eigen voer moet je een prijs zetten. Bij een tarwe prijs van 100 zal ik met deze varkensprijzen dik geld verdienen maar verliezen bij de akkerbouw. Ik geloof dat nu de varkenshouderij per hc beter rendeert dan melkveehouderij en puur akkerbouw en dat is heel lang geleden! Misschien is de ehec uitbraak vorig jaar wel een zege geweest? net dat kleine prikje om de productie van biggen onderuit te halen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.