Varkenshouderij

Nieuws 1932 x bekeken 5 reacties

Bouw etagestal Brabant kan doorgaan

Schaijk - De Brabantse varkenshouder Eric Ottens heeft de bouw- en milieuvergunning binnen voor een etagestal voor vleesvarkens in Schaijk, de gemeente Landerd. De bouw kan dus doorgaan hoewel de bouw van etagestallen in Brabant verboden is. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Op 19 maart 2010 heeft de provincie Brabant beslist een verbod in te stellen op de bouw van etagestallen in de provincie. De vergunningen voor de stal van Ottens werden een dag eerder ingediend. De varkenshouder was hiermee dus net op tijd en kan in theorie met de bouw van de stal, met ruimte voor 2.500 vleesvarkens, beginnen.
Volgens de Landertse wethouder Harrie van Dongen was de vergunning al verleend voordat het verbod op dit soort etagestallen was ingesteld. "Een vergunning bestaat uit twee fases. De eerste fase was al goedgekeurd voordat het verbod op varkensflats werd ingesteld. In de tweede fase kun je daar niet veel meer aan doen. Dat we tijdens de tweede fase niet hebben gereageerd is een fout, maar of de vergunning dan niet was toegekend is sterk de vraag", zo meldt Van Dongen bij Omroep Brabant.
De PVV-statenfractie heeft het provinciebestuur gevraagd in te grijpen om te voorkomen dat de stal gebouwd wordt. De provincie Noord-Brabant wilde niet inhoudelijk reageren op de kwestie en kon niet aangeven of de vergunningen eventueel teruggetrokken kunnen worden. In een reactie liet Ottens weten dat het nog niet bekend is wanneer de bouw gaat beginnen.
Eerder dit jaar kwam de gemeente Landerd ook al in opspraak toen een bouwvergunning werd gegeven voor een grote geitenstal. Brabant stelde het bouwverbod voor geiten- en schapenbedrijven eind 2009 in vanwege de uitbraak van Q-koorts.

Laatste reacties

 • B bob

  hopelijk is er een mogelijkheid om een caravanlift te bouwen want de toekomstige bestemming van deze stal is stalling van voertuigen en caravans.

 • Ross

  Of een speeltuin voor Bobjes zonder kopjes.

 • Ishtar

  Gemeente Landerd zitten dus lokale bestuurders die belangen hebben, anders vertoon je als `democratisch` bestuur dit gedrag niet.
  In simpel Nederlands is dit de schijn van corruptie.
  Wie denkt in Landerd democratie te vinden, moet eerst een buidel met geld betalen.
  Zo gaat dat, 1 dag van te voren toevallig vergunning indienen.
  Of gewoon geitenstallen vergunningen afgeven omdat jouw dat het beste uitkomt, schijt aan volksgezondheid en omgeving.
  Landerd de pedoverening van de democratie, immers eigenbelang, eigen belang en eigenbelang ten koste van alles en iedereen.

 • anton1937

  De eerste etagestal voor varkens in Brabant is bijna 50 jaar oud is nog steeds in gebruik en staat er nog steeds. Het is nog steeds helemaal in om etagestallen te bouwen Omdat de provincie Brabant de agrarische bouwblokgrootte beperkt heeft tot 1,50 HA zullen meer etagestallen gebouwd gaan worden. Geen enkele provincie gaat over de bouw van etagestallen. De gemeente gaat daar over, in de meeste bestemmingsplannen Buitengebied is een goothoogte toegestaan van 7,00 meter en een nokhoogte van 10,00 meter, boeren wat let je. De opmerkingen van Ishtar en Bob horen thuis in het fabbeltjesboek

 • B bob

  Behh boehh mehh toktok mevrouw ross van tonningen.( Ik laat mijn Dieren reageren op deze vrouw aangezien die op dezelfde golflengte lijken te zitten)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.