Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

93 procent haalt eisen groepshuisvesting zeugen

Den Haag - Eind dit jaar zal zo’n 93 procent van de varkensbedrijven voldoen aan de verplichting om zeugen met ingang van 2013 in groepen te houden. Dit heeft een delegatie van de vakgroep LTO Varkenshouderij en de NVV donderdagochtend in Den Haag laten weten in een overleg met staatssecretaris Henk Bleker (ELI).

De cijfers zijn gebaseerd op een enquête, die in opdracht van het bedrijfsleven (LTO en NVV) is gehouden onder varkenshouders en uitgevoerd door het Productschap Vee en Vlees. Hieruit blijkt dat het grootste gedeelte van de varkenshouders (85 procent) is al overgeschakeld, een gedeelte (8 procent) zal dit in de resterende periode naar 2013 alsnog doen. De enquête wijst verder uit, dat 7 procent van de varkenshouders niet kan omschakelen vanwege haperende procedures bij de vergunningverlening of wegens financiële problemen.
Het bedrijfsleven heeft meerdere keren en donderdagochtend opnieuw een dringend beroep gedaan op Bleker om de knelgevallen tegemoet te komen en hiervoor een regeling te treffen. Bleker kan, zei hij in een reactie, hier op geen enkele manier meer wat aan doen gezien de afspraken die hierover al veel eerder in Europees verband zijn gemaakt. Het bedrijfsleven heeft hierover zijn teleurstelling uitgesproken. Wel zegde Bleker toe om de betrokken provincies en lokale overheden tot spoed te manen om nog lopende procedures voor vergunningen voor verbouwingen te versnellen.
Voor de varkenshouders, die zoals het nu lijkt met ingang van 2013 niet aan de verplichte groepshuisvesting kunnen voldoen, rest niets anders dan een inpandige aanpassing van de stal. Dit betekent dat de huidige stallen zo worden verbouwd, dat alsnog aan de voorgeschreven huisvesting wordt voldaan. De ondernemers die dit niet meer willen, zullen met ingang van komend jaar moeten stoppen.
Het bedrijfsleven heeft gevraagd om een financiële regeling voor varkenshouders die moeten stoppen. Zo’n regeling zou het gemakkelijker moeten maken om het bedrijf te beëindigen. Bleker liet tijdens het gesprek weten dat hij hiervoor geen mogelijkheid ziet. Het bedrijfsleven heeft met hem afgesproken om samen een actieprogramma op te zetten voor een verdere verbetering van de toepassing van groepshuisvesting voor vroege dracht.Laatste reacties

  • evanderpasch1

    Bleker kan toch altijd regels gelijk met eu maken is 4 wkn in box wordt het probleem voor vele helft kleiner

  • John*

    waarom is de 4 weken vast niet meegenomen met het verleggen van vierkante meter eis naar 0,8 en onderscheid laten maken door de markt? Ik neem aan dat als wij dadelijk de zeugen na 4 dagen los moeten hebben er in nederland ook geen vlees meer verhandeld mag worden van nakomelingen waarvan de moeders de eerste 4 weken vast hebben gestaan. Voor handelsbellemeringen is onze politiek erg gevoelig!

Of registreer je om te kunnen reageren.