Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Vion-varkensprijs stijgt met 7 cent

Eindhoven - Het varkensvleesbedrijf Vion verhoogt zijn varkensprijs voor deze week met 7 cent naar €1,90 per kilo geslacht gewicht franco slachterij inclusief btw.

Daarmee volgt Vion zijn Duitse concurrenten, die hun varkensnotering afgelopen vrijdag met hetzelfde bedrag verhoogden. De forse prijsverhoging is een gevolg van een krap aanbod van vleesvarkens. Daardoor levert varkensvlees ook meer geld op.

De varkensprijs van Vion is in de afgelopen vijf weken in totaal met €0,30 per kilo gestegen. Zo'n grote verhoging in zo'n kleine periode komt bijna nooit voor en zeker niet in de zomer. Tot nu toe was zo'n forse stijging twee keer eerder aan de orde. In beide gevallen ging het daarbij om periodes met uitbraken van besmettelijke dierziekten. Zo steeg de Dumeco-varkensprijs tussen maart en april 1997 met €0,91 naar een recordhoogte van €2,26 per kilo geslacht gewicht als gevolg van uitbraken van klassieke varkenspest. In 2001 was het voor de tweede keer raak door de uitbraken van mond- en klauwzeer. Toen steeg de Dumeco-varkensprijs in vijf weken met €0,53 naar €1,86 per kilo. Toen golden de varkensprijzen nog af boerderij. Inmiddels geldt de Vion-notering franco slachterij. Tellen we 10 cent voor vracht en commissie bovenop de hoogste Dumeco-prijs van maart 2001 dan komt die uit op €1,96 per kilo. De huidige Vion-prijs ligt nog net niet op dat niveau.

Daardoor komt meteen de vraag op in hoeverre de varkensprijs nog kan stijgen. Daarover verschillen de meningen. Handelaren zijn optimistischer over een verdere verhoging dan andere sectorgenoten. Varkenshandelaar Henri Dijk in Brucht verwacht dat een varkensprijs van €2,00 per kilo haalbaar is. Zijn collega's Toon Wassenberg in Venhorst en Jan Schuttert in Ommen denken er ook zo over. De laatstgenoemde waarschuwt wel voor te veel optimisme. "Varkenshouders zullen ook weer eens een stapje terug moeten doen met hun prijs", zegt hij.

Voor directeur Marc van Rooi van de gelijknamige slachterij in Helmond is het koffiedik kijken naar de varkensprijs. "Nu gaat het nog goed met de verkoop van varkensvlees, maar hoe lang nog? Op een gegeven moment komt er weerstand van afnemers tegen de sterke prijsstijging. Wij zien 7 cent verhoging van de varkensprijzen deze week nog niet terug in de opbrengst van het varkensvlees. De afzet moet goed blijven om dit niveau vast te houden", legt hij uit.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.