Varkenshouderij

Nieuws

Verlaging energiekosten met 50 procent

Aarhus - Een combinatie van nieuwe huisvestingsvormen en een nieuw ventilatiesysteem moet gaan leiden tot een verlaging van tussen de 40 en 60 procent van de energiekosten in varkensstallen.

De Universiteit van Aarhus en stalinrichter MT Højgaard Agri zijn een tweejarig onderzoek gestart met als doel om de uitstoot van ammoniak en geur te verminderen en de energiekosten te verlagen.
Het ventilatiesysteem, Smartvent genaamd, is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie, ook wel hybride ventilatie genoemd. De verse lucht moet optimaal bij de dieren komen en wordt via de roosters afgezogen. Na zuivering van de lucht is er volgens Højgaard Agri 75 procent minder ammoniakuitstoot en 50 procent minder geuruitstoot.

Het stalklimaat zal voor mens en dier verbeteren, volgens onderzoeker Li Rong van de universiteit. Het nieuwe stalsysteem zal door het verminderde energiegebruik ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.