Varkenshouderij

Nieuws

"Varkenssector kan veel op energiekosten besparen"

Veulen - Volgens Maurice Ortmans, directeur van het bedrijf Inno+ kan de varkenshouderij veel energie besparen als de warmte uit de stal wordt teruggewonnen om de inkomende lucht op te warmen. "Dit kan oplopen tot een besparing van 23 euro per zeugenplaats per jaar op de energierekening", aldus Ortmans.

Inno+, gevestigd in Maasbree, is leverancier van het klimaatsysteem van de nieuwe zeugenstal van maatschap Clephas-Jacobs in Veulen (Noord-Limburg). De stal werd vrijdag officieel geopend. De chemische luchtwasser in de nieuwe stal is uitgerust met een warmtewisselaar. De warmte van de uitgaande stallucht wordt hiermee deels teruggewonnen. Ook een deel van de luchtinlaten is voorzien van warmtewisselaars.
Ortmans: "We beseffen niet hoeveel energie we in de stallen produceren. Een stal met ruim 3.500 vleesvarkens produceert bijvoorbeeld 313 KWh. Een deel raken we direct kwijt via de uitgaande stallucht, en dat is zonde. Met een innovatie als warmteterugwinningsinstallatie kan makkelijk 80 procent op de energiekosten worden bespaard. Een ander voordeel van deze installatie is dat het een evenwichtig klimaat genereert waardoor de dieren minder snel ziek worden. Je elimineert zoveel mogelijk de risico's. Hierdoor hoeft er uiteindelijk ook minder antibiotica gebruikt te worden. Andere voordelen zin een hogere opbrengst en een kwalitatief beter stukje vlees.”
Volgens Ortmans vergt een systeem wat nu bij de maatschap Clephas-Jacobs is geplaatst een investering tussen de 1 en 1,50 Euro per geïnstalleerde vierkante meter lucht. De stookkosten per zeugenplaats per jaar komen dan rond de 5 euro uit. "De kosten van klimaatbeheersing middels aardgas of een warmtepomp zijn een stuk hoger. De besparing kan oplopen tot 23 euro per zeugenplaats per jaar", aldus Ortmans. De terugverdientijd van de installatie wordt geraamd op 2-8 jaar (afhankelijk van de bedrijfssituatie).
Inno+ installeert tegenwoordig een warmteterugwinningsinstallatie op 1 van de 3 nieuw te plaatsen luchtwassers.

Of registreer je om te kunnen reageren.