Varkenshouderij

Nieuws 1576 x bekeken 5 reacties

Varkenssector in september in overleg met Bleker over groepshuisvesting

Zoetermeer - LTO en NVV gaan in september met staatssecretaris Henk Bleker in overleg over de invoering van de groepshuisvesting in de varkenshouderij. Onderwerp van gesprek is een knelgevallenregeling.

Beide organisaties willen duidelijkheid over de mogelijkheid van een eventuele knelgevallenregeling voor bedrijven die zijn vastgelopen in de vergunningenprocedures, en voor bedrijven die tegen 1 januari aan het bouwen zijn, maar nog niet helemaal klaar zijn.

Staatsecretaris Bleker heeft tot nu toe aan zijn standpunt vastgehouden dat de invoering van groepshuisvesting per 1 januari onherroepelijk is. Hij heeft tot nu toe ook nog geen enkele toezegging gedaan over een eventuele knelgevallenregeling. Hij wil zich eerst laten informeren door de sector.

De afgelopen weken heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) een enquête uitgevoerd onder de zeugenhouders om inzicht te krijgen in de stand van zaken. Zeugenhouders konden daarbij ook aangeven in hoeverre zij door perikelen met vergunningen en dergelijke niet in staat waren om op tijd aan de eis van groepshuisvesting te voldoen.

Volgens beleidsmedewerker Marieke van Lent van het PVV is de respons op de enquète tot nu toe zeer hoog. "Er zijn ook veel schrijnenende gevallen naar voren gekomen", aldus Van Lent. Deze gevallen zijn in overleg met de betreffende ondernemers voorgelegd aan het ministerie van EL&I. Het ministerie heeft op haar beurt de zaken voorgelegd aan de betreffende gemeenten en provincies. Volgens Van Lent heeft dat in een aantal gevallen geleid tot het vlotkomen van de vastgelopen procedures.

Van Lent en ook LTO en NVV willen niets kwijt over de aantallen bedrijven die in de problemen zitten. Dit om het komende overleg met de staatssecretaris niet te frustreren.

Laatste reacties

 • drientje

  Het voer kan nog wel zo duur worden dat tijdelijk leeg zijn een hele goede optie
  kan is.

 • John*

  aan duur voer is meer te verdienen dan aan goedkoop voer!

 • drientje

  John, dat was zo. Inmiddels weten we wel beter. De opbrengst van varkens staat
  los van de voerprijs. Als je aan voer verdienen wilt moet je het nu verkopen.

 • John*

  uhm heb zeugen, sinds de voerprijzen gestegen zijn wordt er een gezond rendement gedraaid en de vleesvarkens volgen. van zaad tot karbonaat duurt 11 maanden.. als het voer duur wordt duurt het een 6 tot 9 maanden voordat de biggen duur worden en 11 tot 14 tot maanden voordat de vleesvarkens duur worden. Elk varken wat er is wordt immers gevoerd tot slachtrijp. de productie moet terug en dat begint bij zeugen opruimen en het resultaat (betere vleesvarkensprijs) laat nog dik een jaar op zich wachten.

 • John*

  en uiteindelijk wordt het aanbod krapper en zijn er mogelijkheden om de overige kosten ook door te berekenen en die macht hebben we nu.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.