Varkenshouderij

Nieuws 1857 x bekeken 6 reacties

Tweedeling Duitse slachterijen bij berenvlees

Damme - Er is een sterke tweedeling zichtbaar in de Duitse slachterijbranche als het gaat om het slachten van beren.

De drie leidende slachterijen Tönnies, Vion en Westfleisch slachten volgens gegevens van de Duitse varkenshoudersvakbond ISN op jaarbasis 4,3 miljoen beren op een totaal van 32,5 miljoen verwerkte varkens.

De overige Duitse slachterijen verwerken echter in heel geringe mate berenvlees, zitten in onderzoeksfase, hebben het onderzoek stopgezet of slachten tot dusver helemaal geen beren. De slachterijen oriënteren zich allemaal wel nadrukkelijk op de mogelijkheid beren te verwerken. In Duitsland ligt een wetsontwerp klaar dat het onverdoofd castreren van beerbiggen verbiedt vanaf 1 januari 2017. Voor die tijd moet er dus een alternatief gevonden zijn.

De slachterij Müller Fleisch slacht beren bij wijze van proef. Tummel, een slachterij die ook in de top 10 voorkomt van Duitse slachterijen die de meeste varkens verwerken, slacht nog helemaal geen beren. De ISN heeft een belronde gedaan langs de verschillende slachterijen en gevraagd of en hoeveel beren zij slachten.

De weerstand bij de levensmiddelenhandel tegen berenvlees is veruit de belangrijkste reden voor slachterijen om geen beren te slachten. De levensmiddelenhandel verlangt garanties van slachterijen dat zij geen berenvlees leveren, laten Duitse slachterijen aan de ISN weten.

Voor de afzet van berenvlees is de export echter net zo min een alternatief. Een directeur van een bevraagde slachterij laat weten dat buitenlandse afnemers vooralsnog niet te overtuigen zijn om vlees van ongecastreerde dieren af te nemen. In het bijzonder Aziatische klanten zijn zeer terughoudend als het gaat om berenvlees. In China hebben afnemers überhaupt niets met vlees van ongecastreerde dieren. Chinezen zullen uitwijken naar andere leveranciers als zij berenvlees krijgen aangeboden, aldus deze directeur.

Laatste reacties

 • joannes

  Democratisering van het (boeren) productie bedrijf heeft niet altijd gelijk en dat moeten we nog leren waarschijnlijk. Hoe kan een publieke opinie gemanipuleerd worden? De hele discussie, en inmiddels politiek discussie, is en wordt naar het kleine mannelijke biggetje van enkele weken getrokken, die pijnlijk gecastreerd wordt voor het nut van een industrie die snel geld wil verdienen. En nu onder leiding van enkele activisten, waarvan we hun werkelijke motieven niet kennen, krijgen zij het voor elkaar; dat een hele bedrijfsgroep zich probeert aan te passen. Aanpassen voor wat eigenlijk? Deze kleine hulpeloze biggetjes groeien snel naar weerbare puber varkens die sociaal met elkaar zouden kunnen samenleven, wanneer zij niet aan hun levensopdracht herinnert worden. Niet gecastereerd hebben zij maar twee doelen: territorium en voortplanten. Dus deze nog steeds mannelijke varkens gaan genadeloos met elkaar vechten en experimenteren met hun driften, wat tot bloederige conflicten leidt en vele gewonden. Democratisering wordt vaak op gevoel en emotie gestuurd en volgens mij, is juist dat iets wat ook enorm mis kan gaan, als het kennis en ervaring overstemt! Het is belangrijk dat, voordat democratie de markt gaat regelen, zij goed geinformeerd worden, desnoods met dezelfde marketing als de activisten gebruiken. Zodat wanneer het, via een democratie, op de productie sturen aankomt, de stemmers weten wat er gebeurd wanneer zij voor zoiets ¨democratisch¨ kiezen.

 • John*

  eerst de vraag creeeren dan volgt het aanbod vanzelf! als er eerst een aanbod gemaakt wordt en er is nog geen vraag dan hebben we een probleem. begin maar met een verkoopverbod op gecastreerde dieren dan volgt de productie heel vlug!

 • joannes

  Het maakt voor jouw met je vermeerderings bedrijf niets uit John* het is zelfs nog iets winstgevender die beertjes. Ten eerste hoef je ze niet te castreren en ten tweede groeien ze lekker door. Het probleem wordt naar de mesters geschoven die zich met hun gebrekkige ervaring aan beren mesten door de activisten en (idealistische) wetenschappers een oor aan hebben laten naaien. Hopenlijk hebben die activisten en wetenschappers ook het lef om van inzicht te veranderen, als ze eens de gevolgen van een koppel van die gefrustreerde beren zien. Dat het probleem op de geur is gefocused is een ervarings en observatie fout. Heb je ooit een arabier over bokkenvlees horen klagen? Eten, en vooral smaak, is vaak alleen maar opvoeding en gewoonte.

 • John*

  zie het maar zo: als nu iedere autofabriek in europa verplicht wordt om witte auto's te maken dan vliegen hierde gekleurde jappen, koreanen en amerikanen de toonbank over en blijven de eu producenten met de voorraad zitten.. Als het nu andersom wordt: van 1 januari 2013 mogen er in europa alleen nog maar witte auto's verhandeld worden dan is er tijd om aan de eis te voldoen en de eu producenten worden niet buitenspel gezet...

 • W Geverink

  Als ik kijk wat een schade lijden en elende een enkele gemiste binnenbeer in mijn stal heeft aangericht moet je wel een verrekte dikke huid hebben om beren te mesten.

 • W Geverink

  Castratie is een ingreep die op een vijf dagen oude big tussen de vijf en tien seconden duurd en een piepklein sneetje achter laat. Verdoofd castreren of niet castreren kan daar als het op welzijn aankomt van geen kanten tegenop.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.