Varkenshouderij

Nieuws

Streptococcen meest voorkomende infectie gespeende biggen

Deventer - Bij gespeende biggen is een streptococcen-infectie de veruit meest gestelde diagnose. Dit blijkt uit een pilot-project van GD en vier dierenartsenpraktijken die hun klinische bevindingen over varkensgezondheid online doorgeven.

Het project loopt nu 10 maanden en in die tijd zijn 1.430 bedrijfsbezoeken afgelegd. Van 441 bezoeken zijn gegevens vastgelegd over gespeende biggen. De symptomen die het meest genoemd zijn bij een streptococcen-infectie zijn zenuwverschijnselen (59%), plotselinge dood (20%), te hoge uitval (11%) en artritis (5%).
De belangrijkste aandoening bij gespeende biggen zijn ademhalingsproblemen. Hoesten is met 44 procent het meest genoemde symptoom. De meest genoemde oorzaken van ademhalingsproblemen zijn influenza (24%), stalklimaat (12%), PRRS (11%) en App (10%).
GD werkt momenteel aan een koppeling van deze informatie met het managementsysteem van de varkensbedrijven,

Of registreer je om te kunnen reageren.