Varkenshouderij

Nieuws 588 x bekeken 3 reacties

Rusland intensiveert bestrijding Afrikaanse varkenspest

Moskou - Rusland gaat intensiever samenwerken met de douane van buurlanden Oekraïne en Wit-Rusland. Het land hoopt hiermee verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Veterinaire ambtenaren van de drie landen zijn inmiddels bijeen gekomen om strategieën te bespreken voor bestrijding van de ziekte. Het gaat met name over extra controles bij de grensgebieden.

Afrikaanse varkenspest dook onlangs voor het eerst op in de Oekraïne. Alhoewel de Oekraïense autoriteiten de uitbraak onder controle hebben, acht men de kans groot dat de ziekte vanuit Rusland meer bedrijven in Oekraïne gaat besmetten. Het land had daarom voorgesteld om intensiever te gaan samenwerken om de ziekte onder controle te krijgen. In Rusland worden wekelijks nieuwe uitbraken gemeld. Volgens de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor is de kans dat de ziekte overslaat naar de buurlanden Oekraïne en Wit-Rusland daarom zeer groot.

Ondertussen zijn landen in de Europese Unie zeer alert op het steeds dichterbijkomende virus. Als het virus overslaat naar de EU zullen Duitsland en Denemarken de meeste economische schade oplopen, zo verwachten experts. Volgens Duitse varkenshouders kan de schade oplopen tot miljarden euro's.

“We willen geen paniek zaaien maar de situatie is serieus en we houden het in de gaten”, aldus Torsten Staack, hoofd van de Duitse organisatie voor varkenshouders (ISN). Het Duitse ministerie heeft vorige week een waarschuwing afgegeven dat mensen die vanuit Oekraïne en Rusland naar Duitsland reizen geen varkensproducten moeten meenemen. Soortgelijke waarschuwingen zijn door Denemarken en Groot-Brittannië naar buiten gebracht.

In Nederland is door het Productschap Vee en Vlees (PVV) opgeroepen om extra alert te zijn op de infectieroute via besmette materialen, personen of voertuigen. Het PVV roept op om bij alle aanvoer en transport van varkens de wagens goed te reinigen en te ontsmetten. Voor de getroffen gebieden dient hierbij nog intensiever op te worden toegezien, met name op de verplichte dubbele ontsmetting bij wagens waarin evenhoevigen zijn vervoerd.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.