Varkenshouderij

Nieuws 1386 x bekeken 2 reacties

Productschap vraagt extra aandacht voor Afrikaanse varkenspest

Zoetermeer - De Adviescommissie Varkens van het Productschap Vee en Vlees (PVV) roept varkenshouders, handelaren, transporteurs, importeurs en exporteurs op extra aandacht te besteden aan maatregelen tegen het binnenslepen van Afrikaanse Varkenspest (AVP).

Recent zijn nieuwe uitbraken van Afrikaanse Varkenspest in Rusland geconstateerd. Het virus is daarnaast opgedoken in Oekraïne. Daarmee komt het virus steeds dichterbij en nemen risico’s op insleep van de ziekte voor de EU en Nederland toe.

Volgens het PVV vraagt vooral de infectieroute via besmette materialen, personen of voertuigen extra aandacht. Het PVV roept op om bij alle aanvoer en transport van varkens de wagens goed te reinigen en te ontsmetten. Voor de getroffen gebieden dient hierbij nog intensiever op te worden toegezien, met name op de verplichte dubbele ontsmetting bij wagens waarin evenhoevigen zijn vervoerd.

Tegen Afrikaanse varkenspest bestaat geen vaccin. Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest is ruimen van besmette bedrijven de enige bestrijdingsstrategie. Volgens het PVV is preventie daarom cruciaal. 

Laatste reacties

  • safflower

    Met dank aan de laks en corrupte lokale overheden in het land en er om heen.Heb al jaren geleden gezet het komt in Europa door de Rus wanbeleid.En kunnen de Europese landbouwers weer voor kosten opdraaien er van.En zelfs gaan ze zeggen later van jullie hebben de pest en daar om mag er geen vee an jullie binnen komen.
    Sterkte er mee.

  • drientje

    Er is momenteel een krap aanbod van varkens, laten we dan de verantwoordelijkheid nemen om geen varkens te verkopen aan mensen die
    zo nodig hun export in die hoek zoeken. Bij komend voordeel is dan ook nog dat er geen kalveren mee terug komen die mogelijk met mond en klaauwzeer besmet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.