Varkenshouderij

Nieuws 2121 x bekeken

"Overdracht Streptococcus suis van zeug naar big is beperkt"

Utrecht - De kans dat biggen door de zeug besmet raken met de bacterie Streptococcus suis is zeer beperkt. Infectie treedt vaker na het spenen op. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeeskunde in Utrecht.

In het onderzoek werden twee groepen van ieder zeven zeugen gebruikt, die allen positief waren voor Streptococcus suis serotype 2. De helft werd tegen de bacterie gevaccineerd en kreeg antibiotica toegediend. De andere zeven zeugen kregen geen behandeling en dienden als controlegroep.
Uit het onderzoek bleek van de behandelde groep alle tomen negatief waren. Van de controlegroep was maar één toom positief voor S. suis. Volgens Arie van Nes, hoofd afdeling varkensgezondheidszorg aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is dit opmerkelijk. "Je verwacht dat de biggen de bacterie makkelijk oppikken van de zeug als deze de bacterie bij zich draagt. Dit was dus niet het geval", aldus Van Nes.
Ook is in het onderzoek gekeken naar de aanwezigheid van de bacterie na spenen van de biggen. Van de zeventien afdelingen bleken tien afdelingen positief en zeven afdelingen negatief. Volgens Van Nes is de kans dat een big geïnfecteerd raakt groter na spenen en als de dieren worden getransporteerd. Transport brengt stress met zich mee en door stress is de darmwand makkelijker toegankelijker voor de S. suis bacterie. De opname van biest is volgens de onderzoeker ook belangrijk in het S. suis verhaal. "Biest bevat belangrijke afweerstoffen. Het kan zijn dat de big na het spenen een infectie ontwikkeld omdat deze de eerste paar dagen niet genoeg biest heeft opgenomen", aldus Van Nes.
Streptococcus suis is een bacterie die ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken bij varkens. Er zijn 35 verschillende serotypes van de bacterie Streptococcus suis. Binnen de serotypes zijn er verschillende stammen te onderscheiden. Infectie met S. suis kan leiden tot hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, bloedvergiftiging en zelfs tot sterfte. S. suis is economisch een belangrijke schadepost voor de varkenshouder met name in landen met een intensieve varkenshouderij. De schade bestaat uit verlies van varkens als gevolg van sterfte, uit kosten voor (antibioticum) behandeling, kosten vanwege verminderde groei en kosten van preventieve maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.