Varkenshouderij

Nieuws

Nieuw afrekenmodel Vion in Duitsland

Damme – Vanaf 27 augustus dit jaar betaalt Vion varkens die worden geslacht in het Noorden en Oosten van Duitsland volgens een aangepast afrekenmodel of Maske. Dat meldt de Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders ISN.

Vettere buiken worden vanaf eind augustus beter betaald. Anderzijds wordt het maximale aantal indexpunten per kilo geslacht-gewicht voor varkens boven de 88 kilo afgekapt op 1,02, dit is nu nog 1,05 indexpunt per kilo. Dit verlaagt  de maximum te beuren opbrengstprijs voor goede vleesrijke varkens. Vion Duitsland geeft ook toeslagen, afhankelijk van de gemiddelde karkaskwaliteit van een koppel varkens. Hoe lager het gemiddelde, des te hoger de toeslag.

De ISN concludeert dan ook dat Vion vettere varkens wil, die beter geschikt voor de export. De vakbond vindt dat Vion een verandering in het uitbetaalschema eerder moet communiceren en klaagt over het ontbreken van een duidelijke beleidslijn bij het vleesbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.