Varkenshouderij

Nieuws 2679 x bekeken

Niet meer varkens naar Italië door hoge varkensprijs

Doetinchem - De varkensprijs in Italië is deze week door de grens van 2 euro gekomen. Toch blijft de Italiaanse markt niet aantrekkelijk om Nederlandse varkens naartoe te exporteren. Dat zegt Cees Oostrum, sectorvoorzitter varkenshandel bij de NBHV.

In de gehele Europese Unie krimpt het aanbod van varkens. Dit heeft effect op de varkensprijs. Vooral in de zuidelijke Europese landen ligt de varkensprijs relatief hoog. In Italië werd in week 32 een prijs van €2,013 per kilo genoteerd. In week 25 stond de Italiaanse varkensprijs op €1,63 per kilo.

Een effect op het aantal stuks Nederlandse varkens die naar Italië wordt geëxporteerd heeft dit niet. “De Italianen willen zware varkens van rond de 180 kilo. Die worden nauwelijks meer in Nederland gefokt. De varkens gaan eerder lichter naar de slachterij omdat de voerprijs op dit moment zo hoog ligt”, aldus Oostrum.
Daarnaast mogen voor de luxere varkensvleesproducten alleen Italiaanse varkens ingezet worden. Daar is dus geen ruimte voor de Nederlandse varkens. Oostrum: “Italie is een vrij wispelturig land. Omdat het land in een financiële crisis zit hebben we ook te maken met betalingsachterstanden van het kleine aantal varkens die nu in Italië wordt afgezet”.

Volgens cijfers van het Productschap Vee en Vlees zijn er 537 vleesvarkens in week 30 naar Italië geëxporteerd. Dit is vrij weinig. Ter vergelijking: In dezelfde week gingen er 56.549 varkens naar Duitsland. In week 30 lag de Italiaanse varkensprijs op €1,88 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.