Varkenshouderij

Nieuws 857 x bekeken

NVWA werkt aan waarschuwing voor toeristen

Den Haag - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) komt in de loop van de dag met een mededeling waarin toeristen worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met meegenomen etenswaren uit Rusland en Oekraïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de afdeling dierziekten van de NVWA.

De NVWA komt met deze waarschuwing naar aanleiding van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oekraïne. Gisteren werd de ziekte vastgesteld op een bedrijf in het zuidoosten van dit land. Het vermoeden is dat het virus in Oekraïne is gekomen via meegenomen besmette etenswaren uit Rusland. In Rusland woedt al sinds 2007 een epidemie van Afrikaanse varkenspest. De Russen slagen er tot nog toe niet in de ziekte onder controle te krijgen.

Oekraïne heeft nog nooit eerder met de ziekte te maken gehad. Het land was al zeer alert en beducht op ziektegevallen, omdat de ziekte in de gebieden in Zuid-Rusland die grenzen aan Oekraïne al zo lang voortwoekert. Het land heeft recent nog een groot deel van de wilde zwijnenpopulatie vernietigd omdat deze worden gezien als een potentieel risico voor de verspreiding van het virus. Volgens FAO-specialist Klass Dietze is echter de illegale handel in varkens- en varkensproducten en ook meegenomen voedsel met besmette varkensvleesproducten een veel grotere risicofactor. Deze uitbraak in Oekraïne lijkt dat vermoeden te bevestigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.