Varkenshouderij

Nieuws 20 reacties

Mora wint rechtszaak om castratie biggen

Breda - Snackfabrikant Mora hoeft zijn leveranciers niet te verplichten alleen vlees te leveren van niet-gecastreerde varkens. Dat heeft de rechtbank Breda uitgesproken in een procedure die was aangespannen door Varkens in Nood en de Stichting Dierrenrecht.

Varkens in Nood en Dierenrecht eisten op straffe van een dwangsom van 50.000 euro dat de producent van Mora snacks alleen nog vlees zou verwerken dat gegarandeerd afkomstig is van ongecastreerde varkens. De rechter zegt dat de twee organisaties niet hebben hard gemaakt dat het snackbedrijf in strijd handelt met de regels. De rechter stelt onder meer dat er mogelijk sprake is van een "voortschrijdend maatschappelijk inzicht dat ook verdoofd castreren niet wenselijk is voor het welzijn van varkens", maar dat dit nog onderwerp is van "een uitgebreid nationaal en internationaal debat en onderzoek, waarop ook de ontwikkelingen in de markt en de politiek van invloed zijn. Het is niet aan de rechtbank om in dat debat stelling te nemen."

Volgens de rechtbank heeft Varkens in Nood niet kunnen overtuigen dat verdoofd castreren van varkens maatschappelijk onbetamelijk is en dus ook niet dat de Mora onbetamelijk handelt door producten te verkopen die afkomstig zijn van verdoofd gecatreerde dieren.

Varkens in Nood en Dierenrecht zijn veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, maar ze hoeven geen extra schadevergoeding te betalen aan Mora.

Laatste reacties

 • miniplaat

  Laat deze mensen alsjeblieft een fatsoenlijke baan zoeken, en geen geld en tijd verspillen aan dit soort rechtszaken

 • zanden

  De rechter heeft het over 'voortschrijdend maatschappelijk inzicht dat ook verdoofd castreren niet wenselijk is voor het welzijn van varkens'. Gelukkig dat hij dat alvast constateert. Ieder mens kan en moet beseffen dat je met ingrepen zoals het castreren, de integriteit van een weerloos aan ons overgeleverd dier aantast. 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. En 'een ander' gaat niet alleen om onze eigen soort, zoals wij graag vooral en uitsluitend willen denken. Wij weten namelijk allemaal dat wij mensen gewoon onderdeel uitmaken van de natuur als een van de vele soorten levende wezens op deze aarde. De natuur kan wel zonder ons, maar zonder de natuur zou er ook geen leven voor ons zijn. En dat wij net wat bewustzijn méér hebben in de vorm van zelfbewustzijn ontslaat ons niet van de plicht om respect en mededogen te betonen aan al wat leeft op deze aarde en ook de dieren te laten leven naar hun eigen aard en hen daarvoor de ruimte te gunnen. Zolang wij dat weigeren te herkennen en erkennen is ons zelfbewustzijn onvolgroeid.

 • bertes

  heb 3 jaar beren gemest. en gestopt. heb weer borgen. en blij.
  al die verkrachtingen de hele dag. en moest steeds 8% meer soya in het voer mengen. om de groei van de beren overeind te houden.
  allemaal emotie politiek.

 • info180

  Je hebt gelijk adel... het is triest om te zien hoe de dieren te leiden hebben door al die gedwongen sex..botbreuken en ontstoken geslachtsdelen...dan liever een mini sneetje...en mora....eindelijk een zaak met ballen...

 • B bob

  Stel je dit filmpje van Wakker dier voor :
  De stropdassen van Mora zitten gezellig te vergaderen . Komen er een paar Beren naar binnen die met bakstenen de ballen van die facisten pletten. Hoeveel van hun opgewaardeerde chemisch vervuilde multiresistente bacterieen bevattende slachtafval zullen ze de weken erna nog door de strot van de Consument kunnen duwen?

 • B bob

  Ad van Geloven is nog steeds de eigenaar?

 • varkenshouder1

  Ben jij èèn van die zieke niet werkende personen B bob ?????

 • joannes

  Adel ik ben het met je eens, geen dieren activist heeft volgens mij gezien en beleefd wat een hok met beren elkaar aan kan doen. ZIj zijn zich niet bewust dat en kleine ingreep het leven van die varkens veel socialer maakt. Diegene die het propaganderen projecteren idealen voor dieren maar de dieren zelf worden gedwongen met een territorium en sex drift een agressief leven te lijden. De natuur is niet altijd vriendelijk! De agressie en het leed staat niet in verhouding met de kleine ingreep die ze heel snel vergeten.

 • marina1904

  ER zijn verschillende mensen die beter gecastreerd kunnen worden met hun zieke geest en zich toch voortplanten

 • joannes

  Zanden ik kan je verzekeren dat er een verschil is tussen dierenleed aan doen en dieren verzorgen. Castereren heeft veel meer te maken met dieren verzorgen als dieren leed en... niet castereren heeft alles met dierenleed te maken. Met je bijbelse texten, die ooit voor mensen onder elkaar bedoeld zijn, om ze socialer met elkaar om te laten gaan, mis je totaal waarom beren gecastereerd worden. Je geeft in je commentaar aan dat je de natuur de natuur moet laten, maar heb je dat door gedacht naar zijn consequenties of misschien ergens beleefd. Beleeft, niet in de achtertuin maar tussen en bij dieren. Heb je weleens een paar vechtende honden van meer dan 30 kilo uit elkaar gehaald? Die zijn niet voor rede vatbaar, die hebben maar één belang hun eigen territorium en autoriteit. Maar het kan ook kleiner: zet eens een paar rammen (mannetjes konijnen) bij elkaar. Ze casteren elkaar als je niet snel ingrijpt. Weet je wat onverantwoordelijk is? Bij een dier denken dat hij dezelfde emoties heeft als mensen, ze onder woorden kan brengen en vooral voor rede vatbaar is. Zie vervolg

 • joannes

  Vervolg #10 Zanden: Wanneer ik zie hoe mensen een hond of een konijn houden en er mee omgaan heb ik medelijden met de dieren. Honden die niet meer kunnen lopen zo dik als ze zijn, of konijntjes die door kinderen in allerlei onnatuurlijke spelletje gedwongen worden. Dieren verzorgen is ervaring en gewoon leren en weten waar de dieren het best mee gediend zijn. Je praat over zelfbewustzijn wat onvolgroeid is wanneer je de natuur niet repecteerd, nu je laat daarmee zien dat je geen idee hebt van wat er in de natuur werkelijk afspeeld, juist dat respect en mededogen wat je zo belangrijk vindt tonen boeren wanneer ze hun huisdieren sociaal met elkaar laten leven. Je projecteert eigen gevoelens en ideeën die totaal niet kloppen met een eeuwen oude praktische boeren wijsheid. Boeren die natuurlijk een economisch belang hebben maar dagelijk willen genieten op hun werk van het omgaan met dieren en de natuur.

 • agratax2

  Zanden. Je moest eens weten hoeveel mannen en vrouwen vrijwillig gesterilisserd worden en je wilt zeker niet weten hoeveel vrouwen er op onze aardbol onvrijwillig gesteriliseerd worden, omdat hun regeringsleiders hun artsen eenvoudig een quotum opdragen. Haalt de man dit quotum niet is hij zijn baan kwijt en valt in onmin. Hier hoor ik actievoerders niet over, dit slikken ze als zoete koek een ver van hun bed show. Varkens hoe lullig ook, die al eeuwen worden gecastreerd om de rust in het hok te bewaren, zijn in eens onderwerp van protest geworden. De volgende stap zal zijn protest tegen het voer dat de ongecastreerde biggen krijgen om hiermee de berengeur te voorkomen. Raar maar waar onze actievoerders zijn nooit tevreden als ze rsultaat boeken, dan bedenken ze accuut weer iets nieuws om hun BAAN veilig te stellen. De politiek geeft ze ook nog de middelen om hun onvrede aan anderen op te dringen.

 • veehouderij.dejong1

  Joannes,

  Als je op Facebook stond kreeg je van mij een duimpje omhoog...

 • Nines

  Joannes; hulde voor deze wijze woorden!

  en waarom zouden we wel honden castreren, omdat we al zoveel hondjes in de asieltjes hebben, maar is dat voor varkens dan weer zielig? Waarschijnlijk omdat dat om boeren gaat en boeren doen altijd alles fout in andermans ogen. Wanneer het voor burgelijk gemak is, dan is ineens alles toegestaan.

 • Hogman1

  @adel ... na 1 ronde heb ik ook het licht gezien , het is een soort van dierkwelling om gewoon misselijk van te worden . en die truc van in het donker zetten werkt niet omdat ze hier volop daglicht ter beschikking hebben.
  Groepen van 300 kan al helemaal niet met die beren , Dus alles wat men zo graag wilt werkt nog tegen je ook.

 • B bob

  Varkenshouder ,kom gerust een buurten in Dallas om te kijken hoe ik leef. Ik ontvluchte jouw Holland op tijd en geniet van de groeiende weerstand tegen de reguliere achterhaalde Land en Tuinbouw.

 • hout&co

  Jongens, jongens wat een wijze woorden en ja wat zijn 'dierenactivisten' toch ontzettend kortzichtig.
  ipv eerst eens kijken wat er gebeurd na het niet castreren beginnen ze direct te schreeuwen. ( want ja, het is nog steeds zo, diegenen met de grootste waffel krijgen nog steeds het 'gelijk' aan hun kant.
  En wederom helaas, gaat de regering er graag in mee omdat ze de zieltjes nodig zijn om een vette boterham te ''verdienen''.
  Dat de meesten de werkelijkheid uit het oog verliezen als ze een keer op die plaats zitten , tja, een kinderhand is gauw gevuld, zeker met zo'n riant salaris.

 • B bob

  Hout&Co,
  Dat het voor een Veehouder noodzakelijk is om te veel dieren in een te kleine stal te zetten om nog een boterham te kunnen verdienen kan het signaal zijn om te stoppen met produceren. Dat hoeft echter pas als je gewoon achter gesloten deuren met het martelen van levende wezens kan doorgaan. Een dier heeft immers geen ziel en kan geestelijk en lichamenlijk geen pijn voelen.
  Trap voor je het licht s' avonds uit doet nog even lekker een aantal van die klote beesten invalide en ga aanstaande zondag op de knietjes voor de Heer.

  Er bestaat zoiets als karma en daar ontkom ook jij niet aan!

 • B bob

  De beheerder heeft de censuurknop gevonden dus is het tijd voor een nieuw profiel .

 • veldhuize001

  Ik heb verleden week speklapjes gekocht en die bleken van ongecastreerde varkens te zijn helaas ze zijn toen ik ze in de pan deed direct in de composteerbak gekomen ze stonken de pan uit. En ook verdoofd castreren is niet nodig daar zijn de biggen slechter mee af dan gewoon en dat ze schreeuwen is heel niet zo erg pak maar eens een vrouwtjes big op die schreeuwd net zo hard als het achter de rug is lopen ze weer vrolijk rond en dat gebeurd niet bij verdoven

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.