Varkenshouderij

Nieuws

Braziliaanse export varkensvlees groeit

Utrecht - Brazilië heeft tot en met mei 225.000 ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt de Rabobank in zijn kwartaalrapport over de wereldwijde varkenssector.

In mei exporteerde het land 54.300 ton. Dat is de grootste hoeveelheid sinds 2009. Oekraïne en Hongkong zijn de grootste afnemers van Braziliaans vlees.

De Braziliaanse varkenshouderij heeft echter veel te lijden van de huidige voerkostenontwikkelingen. Tussen maart en juni van dit jaar stegen de sojameelprijzen met 32 procent. In diezelfde periode daalden de varkensprijzen met 4 procent. De huidige varkensprijs is 30 procent lager dan aan het begin van het tweede kwartaal. De brutomarges in de varkenshouderij liggen dan ook ver onder nul.

Volgens de Rabobank zijn de varkensprijzen gedaald door uitval van de binnenlandse vraag als gevolg van de matige economische situatie in het land. Een andere factor is de ontwikkeling van de rundvleessector. Na vier jaar onder druk te hebben gestaan ontwikkelt de rundvleesproductie zich nu weer positief. Rundvlees is de favoriete vleessoort in Brazilië.

Deze prijsontwikkelingen zorgen er voor dat zelfstandige varkensbedrijven, kleine en grote, hun activiteit beëindigen.

De komende maanden verwacht Rabobank wel dat de Braziliaanse varkensprijs zich langzaam zal herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.