Varkenshouderij

Nieuws 1475 x bekeken 1 reactie

Meerkosten groepshuisvesting moeilijk te berekenen

Wageningen - Groepshuisvesting hoeft niet meer te kosten dan conventionele huisvesting voor dragende zeugen. Meerkosten die de zeugenhouder moet maken zijn daarom niet kostprijsgerelateerd maar zijn een financieringsprobleem. Dat zegt Robert Hoste, econoom bij het LEI (onderdeel van Wageningen UR).

Hij reageert hiermee op de uitspraken van EU-commissaris John Dalli die onlangs zei dat de meerkosten voor Europese zeugenhouders rond de twee procent per afgeleverde big uitkomen nadat ze zijn overgestapt op groepshuisvesting. In 2009 pakte EconWelfare, het Europese onderzoeksproject voor meer dierenwelzijn, uit met een veel lager kostenplaatje. Toen schatte men de meerkosten tussen 0,5 procent (Spanje) en 0,8 procent (Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland).
Volgens Hoste is het lastig om te zeggen of zeugenhouders per big geld moeten inleveren met de invoering van de nieuwe groepshuisvestingsregels. Hoste: “Groepshuisvesting kost niet per se meer dan oudere typen huisvesting. De oppervlakte per zeug is wel groter, maar je hebt ook minder materiaalkosten bijvoorbeeld. Het is daarom niet zozeer een kostprijsverhaal, maar veel meer een financieringsvraagstuk. Of de bestaande inrichting nu wel of niet is afgeschreven, je zult moeten investeren en naar de bank gaan. En als het voer peperduur is en banken wat voorzichtig zijn, lukt dat gewoon niet altijd".
Hoste verwacht daarom dat de omschakeling voor sommige zeugenhouders niets meer zal kosten, voor anderen wellicht meer dan de genoemde twee procent per afgeleverde big. “Het tijdstip is hierbij wel belangrijk. Een bedrijf dat regelmatig blijft doorontwikkelen en waar de stalinrichting voor 2013 al redelijk afgeschreven was, kan de aanpassing gewoon meenemen zonder meerkosten. Een bedrijf dat net gereed was rond de eeuwwisseling, heeft een groter probleem, want die moet de stalinrichting die nog niet afgeschreven is, slopen en vervangen dat extra kosten met zich meebrengt”, aldus Hoste.

Eén reactie

  • evanderpasch1

    Mij kost het meer dan 50 cent big alleen voor drachtige zeugen heb ik emisie nog niet meegetelt

Of registreer je om te kunnen reageren.