Varkenshouderij

Nieuws 924 x bekeken

M. hyo vaccin werkt het best in eerste week

Houten - Biggen die vroeg worden gevaccineerd met een langwerkend vaccin zijn goed beschermd tegen Mycoplasma hyopneumoniae. Deze bescherming blijkt bovendien aan het einde van de vleesvarkensperiode nog aanwezig. Dat stelt dr. Frédéric Vangroenweghe, veterinair adviseur voor de Benelux van Elanco Animal Health. er voor andere infecties.

Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek uit onder meer de Verenigde Staten en Zuid Korea. Vangroenweghe lichtte de bevindingen toe tijdens het symposium over de gezondheidseisen voor de Duitse afzetmarkt voor vleesvarkens, op 3 augustus georganiseerd door Handelshuis Schuttert in Ommen.

Het Koreaans onderzoek is een vergelijking van verschillende vaccinatiemomenten. Daaruit blijkt dat vaccineren in de eerste levensweek het beste resultaat oplevert, zowel qua duur van de bescherming als voor het beperken van longletsel bij varkens aan de slachtlijn.In het Amerikaanse onderzoek is onder meer gekeken naar een mogelijk verband tussen de afweerstoffen die biggen via de biest krijgen en een vroege enting. Het blijkt dat het gunstige effect van vroeg vaccineren niet beïnvloed wordt door de afweerstoffen via de biest.

"In de praktijk wordt wel beweerd dat vroeg enten geen effect heeft, als biggen via de biest bescherming krijgen. Uit deze studies blijkt dat er zeker geen sprake is van interferentie met de maternale bescherming. Met andere woorden, de maternale afweerstoffen en de vroege vaccinatie werken elkaar niet tegen", aldus Vangroenweghe.

Mycoplasma hyopneumoniae is een belangrijke ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor een deel van de longaandoeningen op varkensbedrijven. Het is daarmee een belangrijke schadepost, vooral doordat de technische resultaten bij besmette varkens achterblijven. Bovendien zijn varkens die besmet zijn met mycoplasma gevoelig.

Of registreer je om te kunnen reageren.