Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

LTO en NVV willen af van vierdagen-eis

Zwolle, Barneveld – Landbouworganisatie LTO en varkenshoudersvakbond NVV willen af van de regel dat zeugen vier dagen na inseminatie in groepshuisvesting moeten worden gehuisvest. Zij willen dit onderwerp volgende maand in een gesprek met staatssecretaris Henk Bleker opnieuw ter tafel brengen.

Nederland neemt met de vierdagen-eis een uitzonderingspositie in in Europa. De Europese verordening gaat uit van een termijn van vier weken. LTO en NVV willen dat Bleker uit gaat van de regel van gelijk Europees speelveld (level playing field). Henk Boelrijk, secretaris van LTO varkenshouderij: “Onze inzet is een soortgelijke als destijds bij de oppervlakte-eis in de vleesvarkenshouderij. Het idee om 1 vierkante meter als norm te stellen is van tafel gegaan en vervolgens opgenomen als plus in verschillende welzijnsconcepten als de éénsterproductie. LTO en NVV willen nu op de zelfde manier dat de vierdagen-eis een plus wordt binnen productieconcepten.” LTO sluit hiermee aan bij de NVV die al eerder op deze toer zat.

Tot nu toe heeft staatssecretaris Bleker steeds te kennen gegeven vast te willen houden aan de vierdagen-eis. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg acht de varkenshouderij-organisaties echter niet kansloos in dit overleg. “Er vallen nogal wat terugtrekkende bewegingen te bespeuren in Europa als het gaat om groepshuisvesting. Vooral Frankrijk is bezig om zaken te bewerkstelligen. In zo’n situatie moeten wij geen extra eisen gaan stellen.”

In hetzelfde overleg wordt ook een mogelijke knelgevallenregeling besproken. LTO en NVV zetten in op een regeling voor bedrijven die buiten hun schuld door bijvoorbeeld trage vergunningeverlening en ambtelijke procedures niet op tijd klaar kunnen zijn met de omschakeling. Zwanenburg wijst ook in dit verband naar de ontwikkelingen in andere Europese lidstaten. Als andere landen niet aan de verplichtingen voldoen wordt de onderhandelingspositie voor LTO en NVV ook sterker.

Laatste reacties

 • kuusenboer

  Goede actie, en niks te vroeg. LTO, NVV en de politiek moeten niet zo aan het leibandje van VPB Sterksel lopen die zeggen dat alles praktijkrijp is. Helaas is het VPB op financieel/economisch gebied geen praktijkbedrijf. Zeggen dat het technisch kan, maar geen rekening te hoeven houden met afschrijvingstermijnen en een onwillige bankensector is een stuk gemakkelijker. Gelijke eisen in heel Europa en bovenwettelijke eisen in een marktconcept voor de geinteresseerden ! Misschien dat we dan nog iets van een sector in Nederland overeind houden. Lijkt me goed als we Griekenland niet achterna willen.

 • evanderpasch1

  Wel veel te laat 90 % van de boeren heeft al beslist voor bijbouwen of stoppen
  Dit hadden ze al in de eerste maand van bleker moeten doen niet in de laatste als hij al beslist heeft

 • Jonas Brabant

  Over het algemeen wordt de soep nooit zo heet gegeten als dat die opgediend wordt. Moet je natuurlijk wel wat geduld voor hebben!

 • beversbv1

  het vpb sterksel staat onder de paraplu van uv utrecht die op hun beurt de minister adviseren , als je dan ziet wie er bij vpb wat te melden hebben dan zijn er toch enkele bij die geen knip voor hun neus waard zijn.iedereen met een beetje verstand van zeugen weet toch dat je de eerste 4 weken de zeugen met rust moet laten en al zeker niet in een groep moet doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.