Varkenshouderij

Nieuws 2511 x bekeken

KI-organisaties: nog weinig stoppende bedrijven

Doetinchem – De Nederlandse varkens KI-organisaties merken tot nog toe nog weinig van een grote saneringsgolf in de zeugenhouderij. Wel is de verwachting dat er later dit jaar nog klappen gaan vallen.

Marktleider KI Nederland ziet de sperma-afzet al het hele jaar op een redelijk stabiel niveau van rond de 240.000 doses per vierwekelijkse periode. Ongeveer 7,5 procent van deze afzet betreft fokkerijsperma voor de zuivere lijnen.  “We hadden op meer stoppers gerekend”, zegt woordvoerder Peter Loenen van Pigture Group. “Tot nog toe gaat het tot en met juni om 15.500 zeugen die we minder hebben. Vorig jaar verdwenen er 50.000 zeugenplaatsen.” KI Nederland verwacht nog wel dat verschillende bedrijven voor het eind van het jaar zullen stoppen. “Een aantal bedrijven wil nog zo veel mogelijk profiteren van de huidige betere biggenprijzen.”

Ook KI Twente meldt dat de afzet tegen de verwachting in redelijk op peil blijft. De organisatie denkt uit te komen op ongeveer dezelfde afzet als vorig jaar, rond de 330.000 inseminaties.

Klasse KI meldt een stabiele afzet tot het derde kwartaal. Het bedrijf zet meer fokkerijsperma af voor de bedrijven die met Danbred-fokmateriaal werken. Directeur Stefan Derks verwacht voor het vierde kwartaal 2012 en eerste kwartaal 2013 een dalende afzet van 3 tot 5 procent. doordat bedrijven stoppen.

Directeur Kor Mast van Preferent KI meldt dat de afzet van zijn organisatie stijgt. Mast verwacht uit te kunnen komen op zo'n 12.000 doses per week. Preferent heeft naar eigen zeggen vooral grotere zeugenbedrijven als klant. Hetzelfde geldt voor de jongste speler op de markt Fokkerijcentrum Nederland (FCN). Directeur Paul Latijnhouwers meldt eveneens een groeiende afzet en verwacht uit te kunnen komen op 120.000 doses per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.