Varkenshouderij

Nieuws 788 x bekeken

ISN: vleesprijsbeleid slachterijen verkeerd

Damme - De Duitse slachterijen zijn met hun vleesprijsvormingsbeleid verkeerd bezig. Dat vindt varkenshoudersorganisatie ISN.

Marktanalist Matthias Quaing van deze bond stelt vast dat de slachters voortdurend voor onrust op de markt zorgen door voorafgaande aan de bepaling van de notering ongemotiveerd met de wapens te kletteren. ”De overeenkomsten met de prijstactiek van de oliemaatschappen zijn opvallend”, meent Quaing.

”De argumenten waarmee de prijs naar beneden wordt gepraat, zijn ook altijd hetzelfde: de zwakke vraag uit het buitenland, de overvolle koelhuizen en de barbecuevermoeide consument.” Volgens Quaing zijn die argumenten hooguit ten dele juist.

De capaciteit van de koelhuizen wordt volgens ons eigen onderzoek nog lang niet volledig benut en Danish Crown heeft de afgelopen weken duidelijk meer betaald dan de Duitse verwerkers. ”Als zij met de export inderdaad aanzienlijk minder verdienen dan de Deense branchegigant zouden ze eens ernstig moeten gaan nadenken.”

Naar de mening van Quaing zijn uiteindelijk alleen de afnemers gebaat met de door de slachters veroorzaakte onrust. ”Op zijn minst is dat een eigen doelpunt voor de slachterijen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.