Varkenshouderij

Nieuws 4122 x bekeken 1 reactie

Grootste Hongaarse vleesbedrijf in financiële problemen

Gyula – Een van de grootste vleesbedrijven in Hongarije, Gyulai Húskombinát, heeft tenminste 1 miljard forint nodig (3,6 miljoen euro) om te blijven bestaan.

Deze firma is ontstaan uit vele kleine bedrijven die de stad Gyula vanaf midden negentiende eeuw tot centrum van vlees en worst maakten.

“Gesprekken met de Hongaarse overheid en de stad Gyula zijn gaande om het bedrijf financieel te ondersteunen, maar het is nog te vroeg om over details te praten”, aldus directeur van het vleesbedrijf János Ruck.

Gyulai Húskombinát boekte vorig jaar een verlies van 300 miljoen forint (1,1 miljoen euro). Dit kwam voornamelijk door de hogere kosten voor vlees en energie. Het bedrijf heeft vierhonderd vaste werknemers.

De Hongaarse varkensstapel is in een aantal jaren gekelderd van 10 miljoen naar ongeveer 4 miljoen, waaronder slechts 300.000 zeugen. Dit komt deels door de EU regels waar het land mee te maken kreeg  na toelating tot de EU in 2004. Hierdoor zijn veel kleine (backyard) bedrijven ten onder gegaan. Dit heeft effect gehad op een groot aantal varkensslachterijen zoals die in Gyula.

Eén reactie

  • The Hulk

    Niet verwonderlijk , wat in het Oosten ontstaat zou wel eens richting westen kunnen komen. Europa gaf sinds 2002 veel subsidies aan Hongarije dit zonder een structureel plan daar is met schering en inslag gebruik en misbruik van gemaakt . Al die overgesubsideerde bedrijven zijn kunstmatige manen die èèn voor èèn ineenklappen . Arme steden in het zuiden en een ,, Hongaarse regering BV ''zijn niet in staat hier op in te gaan of te zij een maffialink opstaat.
    Hoeveel bedrijven grootmachten, hebben zusterbedrijven waar grootmeesters uit het parlement hoofdaandeelhouder in zijn ? Vele ... .

Of registreer je om te kunnen reageren.